Galerija ‘Tau’ Čapljina

Postavljena izložba “Križni put” Mate Sabljića

12.03.2016.
u 09:00

Zanimljiva, a moglo bi se reći, s obzirom na vrijeme korizme, i tematski pogođena izložba “Križni put” Mate Sabljića postavljena je u Galeriji “Tau” u Čapljini.

Autor izložbenog postava je Josip Mijić, akademski slikar i magistar sakralnog slikarstva “Ars sacra”, inače asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

“Pri susretu s ovdje izloženim skulpturama Mate Sabljića, i nezainteresirani će promatrač likovnih umjetnosti biti zaintrigiran njihovom vrsnoćom, a čovjek dalek od vjere privučen njihovom sakralnošću”, naglasio je Beat Čolak, povjesničar umjetnosti, predstavljajući kompoziciju od 17 djela kipara Mate Sabljića, koji je živio i stvarao u Puli, a preminuo 2013. godine.

“U cjelini radovi se odlikuju kvalitetom kiparskog izraza kako u umjetničkom, tako i u tehničkom smislu riječi. Izduljeni likovi istanjena volumena u svijet najprije prizivaju giacomettijevske figure, ali ovaj kipar bez formalnog umjetničkog obrazovanja prožimao je radove visokim stupnjem originalnosti, potvrđujući osobne izvore i pobude”, konstatirao je Beat Čolak u pogovoru izložbi naslovljenom “Simbioza nepretenciozne vještine i nepatvorene vjere”.

Zaista, nakon razgledanja izložbe “Križni put” svima, bez obzira na svjetonazor, za oko će zapeti prefinjenost autorovog stila i minucioznost izraza. S autorovim, moglo bi se kazati, “Božjim darom” za stvaranje složili su se i istinski znalci ovoga vida umjetnosti, poput akademskog kipara Ante Brkića čiji je komentar bio da se u radovima ne primjećuje, kako se to obično kaže, nedostatak, u Sabljićevom slučaju očito, “formalne izobrazbe”. Posjetiteljima se na svečanosti otvaranja izložbe Mate Sabljića, uz voditelja Galerije fra Milu Vlašića, obradio i fra Vendelin Karačić, umjetnički voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu.

Program otvaranja nastupom su upotpunile članice čapljinske Frame.

Izložba koja je plod suradnje Galerije “Tau” s Franjevačkom galerijom iz Širokog Brijega ostaje otvorena do 20. ožujka, a posjetitelji je mogu razgledati radnim danom od 17 do 19 sati, a nedjeljom i poslije svete mise.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?