Mlada slikarica Maja Ružnić

Posavina mi je posebna inspiracija

28.05.2017.
u 11:25

Potencijal iseljenih Posavaca diljem svijeta još uvijek javnosti nije dovoljno predstavljen. Svako novo ime potvrđuje tezu o malom posavskom prostoru koji je iznjedrio svjetski poznata imena. Neka od njih već smo predstavili, no svakako u tom prestižnom društvu posebno mjesto zauzima mlada slikarica Maja Ružnić iz Orašja. Krenimo od njezine osobne iskaznice jer jedinstvena je i po tome što je umjetnica diplomirala na sveučilištu Barkley, a onda stekla i diplomu na MFA California College of the Arts, San Francisco. Maja danas živi u San Franciscu, a uspjeh je odavno prerastao granice Amerike.

Izložba u Sarajevu

Nanizala je impozantan broj nagrada u Americi, a trebalo bi nešto više prostora za pobrojiti sve izložbe u prestižnim galerijama, kako samostalne u Los Angelesu, San Francisku, Dallasu, Puerto Ricu, Bruxellesu, zajedničke s glasovitim svjetskim imenima, kao i skupne izložbe u Londonu, Denveru, desetak puta u San Franciscu, Los Angelesu. Nisu izostale ni njezine slike u europskim prijestolnicama - Parizu, Beču, Berlinu. Naslovnica prestižnog američkog časopisa “New American Painters” osvanula je s njezinim djelom, no malo tko zna da je to nadarena Posavka.

Izložbu je imala i u Sarajevu, a kako Maja još ima rodbine u Orašju, dođe i do svojeg rodnog kraja kako bi upila nova nadahnuća. To će učiniti i drugog lipnja kada ponovno ima zakazanu izložbu u Sarajevu. - Ako njoj nije teško doći iz Amerike do BiH, nije ni nama teško doći iz Orašja do Sarajeva pa stoga organizirano iz Orašja idemo pozdraviti našu mladu umjetnicu, kaže nam Enes Đulović. Doznajemo, tamo će biti još poznatih Posavaca, svakako i mladi glumac Armin Omerović, pa vjerujemo kako će Sarajevo tog dana biti u znaku prezentiranja posavskih umjetničkih potencijala.

Maja nam posebnom umjetničkom deskripcijom objašnjava kako nastaju njezine slike: - Na bazi vode, vraćam se velikom platnu i uljanim bojama. Zamišljam pejzaž kao tijelo, baš kao i figure koje spontano stvaram. Oslanjajući se na boju, a ne crte i red, stvaram zajednicu “psychopomps” posrednika koji prevoze duše na umoru iz ovog svijeta u drugi. Ublažavajući nelagode, ta iscrpljena tijela predstavljaju međugeneracijske traume i način na koji se manifestiraju u tijelu. Utrljam boju na površinu platna da stvorim mrlje koje pod prisilom stvaraju nove figuracije ili signaliziraju zaboravljene povijesti i podrazumijevanu odsutnost onoga što je moglo biti. Boja krvari i sapire ove tjelesne forme i bića koja su bez jasnih granica; ona su napravljena od svega što ih okružuje, porozne kože i beskonačne memorije. A strah od zaraze pluta negdje između figura, možda suptilno ispod polja boje i nekako je odgovoran za njihove strašne pogreške i loše ponašanje. Koristim boju da govorim o ovom strahu i omogućim da gesta postane priča, opisuje nam svoj umjetnički rad Maja.

Bijenale u Veneciji

Majin prvi dolazak u Orašje, kaže, promijenio je način njezina slikanja jer od ranijih ogromnih apstraktnih ulja na platnu, slike su joj postale konkretnije i počele su pričati svoju priču. Kako umjetnici neminovno na svojim ostvarenjima prikazuju stanje svoje nemirne duše, pa i tragove proživljenoga, gotovo je sigurno da u Majinim slikama ima tragova njezina proživljenoga djetinjstva jer je kao mala sedmogodišnja djevojčica s majkom Azmirom izbjegla iz ratom zahvaćene zemlje.

O svojim nadama i umjetničkim očekivanjima kaže: - Želja mi je biti na Bijenalu u Veneciji! Više bi mi značilo kad bih predstavljala BiH, ali opet, znam da to možda ne bi bilo fer za domaće umjetnike, tako da je malo teško odgovoriti.

Ne skriva emocije što stiže u Sarajevo i radost druženja s dragim ljudima iz Posavine.
U opisu mlade slikarice, koja za sebe voli reći da je Amerikanka bh. korijena, svakako je i humana crta koja je inače svojstvena umjetnicima.

Radi s američkom djecom kao profesorica umjetnosti, no dva puta u tjednu radi u ustanovi “Hope Center For The Arts” gdje predaje likovnu umjetnost odraslim osobama s poteškoćama u razvoju, Downovim sindromom, autizmom i sličnim problemima u razvoju. Na taj je rad Maja posebno ponosna, a zbog svih uspjeha ove mlade umjetnice ponosna je i njezina rodna Posavina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije