Dani hrvatskog filma

Počinje filmska fešta u Orašju

01.09.2018.
u 11:11

Magija velikog ekrana ponovno s početkom rujna stiže u Posavinu, a s kombinacijom filma, glazbe, etno štiha, gastro posavskih delicija i srdačne dobrodošlice svojstvene Posavljacima, manifestacija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Festivalska fešta stara je 23 godine, a opet je mlada zbog svake godine povećanog interesa filmaša, glumaca, redatelja, zaljubljenika sedme umjetnosti koji dolaze u Orašje na poziv, prije svih, Ive Gregurevića, inicijatora festivala.

Filmsko ruho

Danas će već od prijepodnevnih sati elita hrvatskog glumišta, sjajna ekipa glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije te brojne osobe iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta, stići u Orašje. Polako pristižu već u prijepodnevnim satima i time Orašje pretvaraju iz običnog malog grada na sjeveroistoku BiH u pravu filmsku prijestolnicu. Dan će glumci provesti u ležernom odmoru i ispijanju beskrajnih kava uz Savu i na drugim omiljenim lokacijama, a s približavanjem premijere dolazi “groznica subotnje večeri”.

Oraška kinodvorana široko će otvoriti vrata brojnim gostima kako bi na svečan način 23. Dane hrvatskoga filma i službeno proglasio otvorenim načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Filmski festival u Orašju održava se uz visoko pokroviteljstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Supokroviteljica manifestacije je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Na svečanosti otvorenja večeras će biti visoki dužnosnici BiH, RH i šireg okruženja.

U Orašju se očekuje dolazak dužnosnika svih razina vlasti BiH i Federacije BiH te gostiju iz RH. Dolazak je potvrdio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici županija iz BiH i RH, gradonačelnici susjednih općina iz BiH i RH, gospodarstvenici, predstavnici kulturnog i javnog života, vjerskih zajednica. Kako je festival miljenik medija koji su Orašju i dali drugo ime - “Mala Pula”, očekuje se kako neće izostati ni ove godine kako bi poslali slike, poruke i pozitivno ozračje koje sa sobom nosi festival u svijet. - Dani hrvatskoga filma postali su tradicionalna manifestacija kojoj se svake godine iznova radujemo. Za našu malu sredinu to je veliki događaj koji Orašje i Posavinu promovira na najljepši način. Manifestacija privuče, uz glumce, i veliki broj osoba iz javnog i političkog života, nositelje dužnosti izvršnih i zakonodavnih vlasti kojima također želimo biti dobri domaćini. Prilika je to uvijek i za radne dogovore jer se u ležernoj atmosferi bolje upoznamo, razmijenimo mišljenja i svakako unaprijedimo suradnju - izjavio je načelnik Vincetić.

Više od dva desetljeća trajanja festivala u neprekinutom nizu počelo je od vremena njegova izrastanja iz malene posavske fešte po ideji Ive Gregurevića kako bi se unijelo malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane, do danas, kada je to postala respektabilna filmska manifestacija. Uoči ovogodišnjeg svečanog otvorenja Dana hrvatskog filma prijam će upriličiti načelnik općine Orašje Stanko Vincetić u novootvorenom hotelu Navis, koji je dao Orašju još jedan pomak u ljepšem i atraktivnijem izgledu obalnog pojasa.

Dani hrvatskog filma ove godine donose festivalski tjedan u kojem će se kroz osam dana moći pogledati osam filmova, i to šest iz najnovije hrvatske kinematografije te gostujući filmovi iz BiH i Srbije, zanimljive uloge, nagrađivani filmovi koje će moći pogledati u oraškoj kinodvorani od 20. Za premijeru će ipak trebati ulaznica, no na takvu situaciju Posavljaci su naviknuti jer džentlmenski prepuštaju gostima mjesto u dvorani.

Filmski festival “Dani hrvatskoga filma” u Orašju nije natjecateljski, ali, kao što je to poseban festival, dodjeljuje i posebne nagrade za doprinos u razvitku hrvatskog filma. “Filmski zlatnik” u postolju od višestoljetnoga drva abonosa večeras će primiti tri iznimne glumice koje su ostavile neizbrisiv trag u filmskoj umjetnosti - Perica Martinović, Dubravka Ostojić i Ankica Dobrić.

- Čestitam vam na upornosti, trudu i ljubavi s kojom opstaje ovaj festival u Posavini jer takva događanja su, posebno u malim sredinama, iznimno važna - smatra glumica Dubravka Ostojić.

Glumica Perica Martinović s puno emocija govori o Ivi i festivalu.

- Dragi Ivo, volim tebe, volim tvoje Orašje i nadam se da će roditi još takvih ljudi, takvih umjetnika na hrvatskom tlu kao što si ti. Iznimna mi je čast što ću primiti ove godine “Filmski zlatnik” jer će on sjati u mom životu kao što sjajiš ti - poručila je glumica Martinović. I glumica Ankcica Dobrić ne skriva poštovanje i emocije prema festivalu i Gregureviću.

- Vijest o priznanju za posebne zasluge u razvitku hrvatskog filma “Zlatnika”, koji ću primiti u Orašju, jako me je obradovala jer to je Ivino priznanje, a Ivo u svijetu filma znači puno - kazala nam je glumica Dobrić.

Prirodno i jednostavno

- Orašje je u svim segmentima spremno na sebi svojstven način ugostiti sve koji će nazočiti festivalu kako bi im ostao u što ljepšem sjećanju. Tako je već dvadeset i tri godine, pa vjerujem, bit će i ove - potvrdio nam je predsjednik Organizacijskog odbora filmskog festivala Iljo Benković. Prema očekivanjima organizatora, u svečanom slavlju sudjelovat će više od tisuću gostiju i žitelja općine i Posavske županije. Ozračju će svakako doprinijeti i najbolji slavonski tamburaši koji glumce i goste čekaju nakon premijere na ranču uz Savu gdje se nastavlja slavlje uz posavske delicije do jutarnji sati.

Jedan od redovitih sadržaja je nedjeljna vožnja skelom rijekom Savom. Domaćin za glumce i goste organizira turističku atrakciju, plovidbu splavi začinjenu delicijama i zvucima tamburaša. U opuštenoj atmosferi nekoliko sati nezaboravne plovidbe živopisnim riječnim posavskim krajolikom ne propušta gotovo ni jedan glumac. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije