Umjetnička galerija u Čapljini

Otvorena retrospektivna izložba Antuna Borisa Švaljeka

11.04.2022.
u 12:39

Retrospektivnom izložbom u čapljinskoj Umjetničkoj galeriji, predstavio se Antun Boris Švaljek, hrvatski akademski slikar i grafičar, rođen u Zagrebu 1951. godine. Zahvaljujući činjenici da je kroz pedagoški rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, te sudjelovanju na sazivima Umjetničke kolonije „Čapljina“ sve do 2018. godine, dio izloženog opusa od čak 57 djela, nazivima ima hercegovačko obilježje, kao što su primjerice – Ptica emotivka putuje na Široki Brijeg, te tri akril/platna na temu „Čudovište iz Hutovog blata“. Predstavljajući autora i njegov bogati opus Biserka Rauter Plančić, povjesničarka umjetnosti i kustosica iz Zagreba, uz ostalo je kazala:
"Cjelokupni Švaljekov opus počiva na njegovom strastvenom slikarskom bivstvovanju i na njegovu senzibilnom odnosu spram  prirode, ljudi i svih živih bića kako onih iz Hrvatskog zagorja u kojem je odrastao, tako i prema onima iz dalmatinskog i hercegovačkog podneblja koje je zavolio. Raznolikost doživljaja njihova tvarnog i imaginativnog postojanja na Švaljekovim slikama stripovskog narativa zapravo su zamašnjak i glavni siže njegova stvaralaštva koje poput drva života ovjekovječuje njegova kretnja i preokupacije", kazala je Rauter Plančić, te uz ostalo primijetila:

"Antun Boris Švaljek već puna četiri desetljeća zauzima visoko mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti“.

Uz Biserku Rauter Plančić, povjesničarku umjetnosti iz Zagreba, u programu otvaranja zanimljivog, te po tehnikama stvaranja i motivima raznovrsnog izložbenog postava sudjelovali su – učenici Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca, iz Mostara, pod ravnanjem don Dragana Filipovića, zatim solisti Katarina Barbarić i Josip Drenovac uz pratnju Marijane Pavlović na klaviru. Program je vidio Boris Matić, glumac Dubrovačkog kazališta Marina Držića. Inače, Švaljekova retrospektiva je ukupno 50-ta u Umjetničkoj galeriji Založbe kralja Tomislava u Čapljini.

Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja, 2022. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?