Knjiga Pavla Crnjca

"Oteto djetinjstvo" ramske djece

05.12.2015.
u 07:00

Kako bi se spasila od daljnje pogibelji i gladi nastale nakon četničkog pokolja, djeca iz Rame su se zbrinjavala u Hrvatskoj Iz Rame je krajem 1942. i početkom 1943. godine u Zagreb odvedeno 700 djece

U dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu pred brojnom publikom predstavljena je knjiga mr. sc. don Pavla Crnjca naziva "Oteto djetinjstvo", piše Večernji list BiH.

Potresna priča

Knjiga je izazvala veliko zanimanje iseljenih Ramljaka u Zagrebu i okolici, kao i svih prijatelja Rame, a po sebi predstavlja iscrpan nastavak potresne priče o ramskoj djeci siročadi iz Drugog svjetskog rata. Te djece ukupno je bilo 700, većinom je bila riječ o hrvatskoj djeci i nešto manjem broju muslimanske. Posljedice prelaska iz rodnog kraja u Hrvatsku bile su za njih koliko fizičke (u iscrpljenosti i umoru) toliko i psihičke - izazvane dubokom stradalničkom traumom, a pratile su ih godinama poslije u životu. Iz Rame su tako krajem 1942. i početkom 1943. godine djeca preko Bosne prevožena vlakom u Zagreb i njegovu širu okolicu kako bi se spasila od daljnje pogibelji i gladi nastale nakon četničkog pokolja u Rami u listopadu 1942. godine i partizanske ofenzive na Prozor 1943. godine.

Jedan dio te djece stradao je tijekom prijevoza ili zbrinjavanja u Hrvatskoj, pojedinima se izgubio trag, no većina je uspješno zbrinuta uz potporu saborskog zastupnika Nikole Kovačevića iz Rame te zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca koji je djecu srdačno dočekao. Djeca su poslije raspoređivana u obitelji udomitelja. Neka su, nažalost, izgubila i identitet jer su tada bila jako mlada. Zanimljivo je da neki od njih govore prigorskim dijalektom jer su ostali i nakon rata živjeti u obiteljima koje su ih prihvatile kao vlastitu djecu. Dakle, nisu se sva djeca vratila svojim obiteljima u Rami, nego njih 514.

O knjizi su s vrlo pohvalnim riječima govorili povjesničar dr. sc. Josip Jurčević, župnik župe Sesvetska Sopnica fra Zdravko Dadić koji je pročitao pozdravni govor i stručni osvrt fra Mije Džolana, zatim novinar i komunikolog mr. sc. Matej Škarica koji se osvrnuo na zahtjevan i mukotrpan tijek nastanka ovog djela, te na kraju i sam autor knjige mr. sc. Pavao Crnjac koji nije skrivao emocije. Svi predstavljači složili su se kako je vrijednost ovakvog djela ključna za očuvanje povijesnih istina našeg naroda koji je toliko puta stradavao tijekom povijesti, pogotovo dvadesetog stoljeća.

Sve što se ne zapiše kao da nije ni postojalo, a svjedoci i usmena predaja polagano se gube. Stoga je važan istraživački napor pojedinaca, ali i cijele zajednice koja stoji iza njih.

Knjiga je izašla u nakladi Ramske zajednice Zagreb, na 245 stranica donosi fotografije iz tog vremena, tablice s imenima djece i karte povijesnih zbivanja.

Skup je uime Upravnog odbora Ramske zajednice prigodnim riječima pozdravio Željko Jurić. Predstavljanju su nazočili provincijal hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević, voditelj stranačkog Odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, general Željko Glasnović, te don Ante Rotim iz Rame uz mnoge druge svećenike i časne sestre.

Napjevi Rame i Uzdola

Voditeljica je bila Marija Ćališ koja je u izvornoj narodnoj nošnji uspješno vodila ovo predstavljanje. Knjiga se mogla kupit na štandu po cijeni od 100 kuna, a prikazan je i prigodan promotivni materijal uz napjeve iz Rame i Uzdola odakle je autor rodom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?