Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Osobni predmeti "Pijanista" prodaju se na dražbi u Varšavi

20. rujna 2020. u 10:08 0 komentara 19 prikaza

Srebrni sat, nalivpero i drugi predmeti koji su pripadali poljsko-židovskom skladatelju Wladyslawu Szpilmanu, stvarnoj osobi koju je proslavio film Romana Polanskog "Pijanist", bit će ponuđeni na dražbi u Varšavi.

"Sat i nalivpero kupljeni za putovanja u Pariz 1937.godine preživjeli su razdoblje koje je Szpilman proveo u getu, a zatim i godine koje je preživio u ruševinama Varšave", objašnjava njegov sin Andrzej koji je organizirao dražbu sa svojim bratom Krzysztofom.

Ugledni glazbenik Wladyslaw Szpilman umro je 2000. godine, a postao je svjetski poznat zahvaljujući filmu iz 2002. snimljenom prema njegovoj autobiografiji, objavljenoj na četrdesetak jezika.

Szpilmanov  sat i nalivpero Meisterstück Montblanc te kravata čuvaju se u Muzeju povijesti poljskih židova Polin i jedini su predmeti koje je Szpilman uspio sačuvati u  ratu.

Kao i svi Židovi iz poljske prijestolnice, tako su i pijanist i njegova obitelji morali napustiti vlastite domove i preseliti se u geto koji su 1940. ustanovili Nijemci. 

Szpilman je preživljavao svirajući klavir po kavanama koje su još ostale otvorene, a 1942.,članovi njegove obitelji bili su odvezeni u koncentracijski logor Treblinka gdje su ubijeni. On sam izbjegao je smrt za dlaku zahvaljujući židovskom policajcu. 

Uspio je pobjeći iz geta 1943., netom prije pobune i krvavog gušenja, a posljednje dvije godine rata preživio je uz  pomoć prijatelja.

"Sat, marke Omega, bio je posebno važan mome ocu, jer mu je taj sat služio kao pokazatelj vremena koje je proveo potpun sam u skrovištu kada je gubio pojam o vremenu. Taj sat pomogao mu je da podnese protok vremena", kaže Andrzej.

Upravo tome satu u knjizi su posvećene dirljive stranice.  Szpilmana u skrovištu otkriva njemački časnik Wilm Hosenfeld koji ga zamoli da mu odsvira nešto. Glazbenik svira Chopina, a časnik mu pomaže preživjeti noseći mu hranu. "U znak zahvale, na kraju, otac mu je želio pokloniti taj sat kao dokaz zahvalnosti. Nijemac se uvrijedio i odbio", objašnjava Andrzej Szpilman.

Zato  što je spasio Wladyslawa Szpilmana, Wilm Hosenfeld dobio je postumno titulu "Pravednika među narodima" u memorijalu Yad Vashemu 2009.

Na dražbi će biti ponuđen i koncertni glasovir Steinway koji je pripadao Wladyslawu Szpilmanu nakon rata. 

Sat i nalivpero procijenjeni su između 10.000 i 16.000 zlota ( 2.240 do 3.590 euras), a glasovir bi mogao naći kupca po cijeni od 140.000 do 260.000 zlota (31.400 do 58.300 eura).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.