Otvoreni 20. dani hrvatskog filma

U Orašju možete pogledati filmove iz Hrvatske, BiH, C. Gore, Slovenije

orasje...2012...17.dani hrvatskog filma u orasju...
05.09.2015.
u 09:44

Završnica svečanosti otvorenja festivala u Orašju bit će u znaku spektakularnog vatrometa. Festival traje do 12. rujna.

Premijerom filma “Imena višnje“ redatelja Branka Schmidta otvoren je jubilarni 20. dani hrvatskog filma u Orašju. Elita hrvatskoga glumišta, više od 100 filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te brojnih osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta, okupila se na jednom mjestu, sinoć u Orašju, i pretvorila ga u kulturno središte regije.
 

Gregurević duša festivala

Dva desetljeća trajanja festivala u neprekinutom nizu počelo je od vremena njegova izrastanja iz malene posavske fešte po ideji Ive Gregurevića da unese malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane, do danas kada je to postala respektabilna filmska manifestacija. Kombinacija filma, glazbe, etno štiha, gastro-posavskih delicija i zabave nikoga na posavskom festivalu ne ostavlja ravnodušnim. Filmska fešta ili posavski party te poziv Ive Gregurevića, duše festivala, nitko ne odbija. Svake godine povećavao se broj glumaca pa iznova na pozornici oraške kinodvorane teško izvedu duboki naklon svojim Posavcima koji s toliko ljubavi prema Ivi i filmu iznova svake godine u sve festivalske dane do posljednjeg mjesta ispune dvoranu. Svečanost otvorenja filma u oraškoj kinodvorani proteći će uz glumce, visoke uzvanike, osobe iz javnoga života, uz prigodna obraćanja, zahvalu onima koji strpljivo prate ovaj veliki kulturni projekt. Posebne nagrade za životno djelo i doprinos razvoju hrvatskog filma “Zlatne dukate” primit će dva redatelja Lukas Nola i Branko Schmidt. Posebna nagrada Zlatni dukat bit će dodijeljena i zlatnom sponzoru, gospodarstveniku Dragi Živkoviću koji s tvrtkom Maxi 20 godina kontinuirano pomaže manifestaciju. Filmski festival službeno će otvorio načelnik općine Orašje Đuro Topić. Bez crvenog tepiha, ali ipak s dovoljnom dozom glamura festival u Orašju poseban je, jednostavan i prirodan. Nema natjecanja, prioritet je druženje glumaca, razmjena misli i ideja te dijeljenje pozitivnog ozračja s Posavcima koji ih na svakom koraku rado vide, pozdravljaju i ugoste. Kroz dvadeset godina bilo je raznih Ivinih iznenađenja koje je u pravilu javnosti otkrivao u posljednji trenutak. Na veliko oduševljenje, osobito malenih Posavaca, središtem grada šetali su Indijanci, svirali su najbolji tamburaši s lijeve i desne obale Save, pred gostima i zajedno s njima pekla se posavska rakija, svirali Mariachi.

Najbolji festival

Ove godine goste ponovo je svih dana festivala priređen pravi spektakl, kažu iz Organizacijskoga odbora. Meksički Marijachi, njih ukupno 32, uz još 11 članova klape Intrade i kao točka na i Tomislav Bralić, nema sumnje, dovest će ozračje do usijanja. Osmijeh je jedina ulaznica koja je potrebna za tu feštu na otvorenom prostoru ŠRC Bazena u Orašju. Završnica svečanosti otvorenja festivala u Orašju bit će u znaku spektakularnog vatrometa. Festival traje do 12. rujna. Bit će prikazano ukupno osam filmova. Ove godine jubilarni festival okitit će se i međunarodnim karakterom jer pet je filmova najnovije hrvatske produkcije i po jedan film iz produkcije BiH, Slovenije i Crne Gore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?