Festival animacije u Neumu

Oskarovac Thomas Stellmach otvoreno o NAFF-u i Neumu

Thomas Stellmach
30.06.2016.
u 22:14

Thomas Stellmach, njemački animator, autor, redatelj i producent animiranih filmova, nagrađen Oskarom 1997.za film Quest, član je ovogodišnjeg Festivala animacije u Neumu.

Inače, na prošlogodišnjem NAFF-u Stellmach je za film „Virtuoso Virtual“, zajedno s Majom Ochman, nagrađen u kategoriji Najbolji likovni ostvaraj. Očito je to bio dovoljan razlog da se odazove na poziv organizatora da upravo na jedanaestom NAFF-u, on bude jedan od članova stručne komisije koja će odlučivati o najboljim filmovima ovogodišnjeg festivala, priopćeno je iz NAFF-a.

Govoreći kako mu se sviđa čitava festivalska priča u Neumu kratko je to objasnio.

„Ukratko, mix rada i uživanja“- njemački kratko je odgovorio ovaj nagrađivani umjetnik te naglasio kako mu se upravo taj koncept obveza i slobode, rada i opuštanja osobito sviđa na neumskom Festivalu. Takvo što, kaže Stellmach mogu imati samo mali festivali poput NAFF–a gdje svaki sudionik bilo da se radi o autoru koji se natječe, članu žirija ili bilo kojem drugom gostu, dobije određenu pažnju za koju se na velikim Festivalima jednostavno nema vremena. Druga stvar koju je Thomas Stellmach istaknuo je ono o čemu doslovno svi koji prođu NAFF-om jednoglasno ponavljaju, čuvena obiteljska atmosfera.

Pa ipak, kao i svakom drugom, i na ovom se Festivalu događaju sitni propusti koji zapravo ne narušavaju samu bit njegove priče, već dapače, na neki način doprinose toj čitavoj pozitivnosti i spontanosti, a iskusni animatori poput njega tu su uvijek da savjetom, prijedlogom ili preporukom, pomognu da NAFF-ova priča izraste u nešto zaista posebno u svijetu animacije.

I naposljetku, objasnio je i na čemu trenutno radi, kada će nas iznenaditi nekom novom virtuoznom pričom.

„Na „Virtuoso Virtual“ radio sam pet godina, treba vremena da se sve posloži kako bi nastao dobar produkt. Trenutno radim na realizaciji jednog filma, no još uvijek crpim ideje i inspiraciju iz svega što me okružuje, s čime dolazim u doticaj, pa i na ovom Festivalu i filmovima koje gledam“ – zamišljeno je kazao Stellmach, te nastavio s pričom koja je u našim krajevima još uvijek teže zamisliva. – „...zbog rokova koji su preda mnom, malo sam i pod stresom, ipak imam rok do kraja godine da iskoristim novac koji je država izdvojila za moj film...a za umjetnost moraš biti slobodan,opušten...“

Stellmach će stoga, kako kaže, nakon ugodnog boravka u Neumu produžiti kod prijatelja na Hvar kako bi se opustio i napunio baterije, prioćeno je iz Ureda za odnose s javnošću NAFF-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije