Kazalište

Orašje pustilo suze na predstavi HNK Osijek "260 dana"

predstava 260
19.12.2015.
u 07:00

Glumac Janković: Ovo je prvi put da na velikim daskama donosimo priču iz Domovinskog rata iz perspektive hrvatske žrtve

Teško je napisati nešto zbog čega ste prolili suze skupa s većinom nazočnih u oraškoj kinodvorani na predstavi HNK Osijek "260 dana". Na kraju predstave knedla u grlu i tiho ustajanje iz sjedalica, a tek onda pljesak za izvedbu, govori sve o odgovoru oraške publike na predstavu koja je inspirirana istoimenom knjigom sjećanja Marijana Gubine.

U režiji Dražena Ferenčine u predstavi su imali dojmljive nastupe: Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupčević, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark, Neven Lucian Davidović. Na orašku pozornicu prenijeli su uspješno šokantne i zastrašujuće slike iz očiju djeteta koje su proizvele knedle u grlu pogotovo onima koji su iz rata izašli sa sličnim traumama, izgubili bližnje, svoje domove...

Redatelj Ferenčina odradio je vrhunski posao i potvrdio svoju profesionalnost postavljajući na kazališne daske tako zahtjevnu temu, pri tome vodeći računa o najsitnijim detaljima. Svjetlo i efektni kostimi uz glazbu ne odvlače pozornost od prave drame koja se doslovce odvija pred očima gledatelja.

- Ovo je prvi put da na velikim daskama donosimo priču iz DR iz perspektive hrvatske žrtve, ljudi koji su bili u zarobljeništvu. Priča je dokumentarna, utemeljena u životu, a time je teže i odigrati, osobito s toga što smo na probama uz sebe imali Marijana pa se znalo događati da često reagira ne samo na riječ, već na pogled, istrči van i ne može izdržati..., kaže glumac Vjekoslav Janković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?