20. godina Dana hrvatskog filma

Orašje i Posavinu trese filmska groznica

orasje1_nak_bih_02092015
03.09.2015.
u 06:30

JUBILEJ Ove godine manifestacija slavi značajan jubilej - 20 godina

Tajna uspjeha filmskog festivala u Orašju je u ljubavi Posavaca prema filmskom umjetnosti, a ta ljubav traje u neprekinutom nizu punih 20 godina.

Najveći „krivac" za takvu posavsku zaljubljenost u filmsko platno je najveći hrvatski glumac Ivo Gregurević koji je uspio da mala fešta u ratno doba izraste u respektabilnu manifestaciju po kojoj se sve više prepoznaje oraška Posavina. U najkraćem, Dani hrvatskog filma postali su brend Orašja i Posavine.

Brojni gosti

Ove godine manifestacija slavi značajan jubilej - 20 godina uspješnog postojanja, a svoje priznanje ovom projektu i idejnom tvorcu Ivi Gregureviću, u vidu pokroviteljstva, dali su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U subotu, 5. rujna, filmovi s pulskog festivala sele u malu orašku kinodvoranu koju će Posavci do posljednjeg mjesta ispuniti kroz osam dana trajanja festivala. Orašje oblači svečano ruho i pretvara se u filmsku prijestolnicu, mjesto susreta i druženja s elitom hrvatskog glumišta, redateljima, glumcima, djelatnicima filmske industrije. Festivalska fešta nema natjecateljski karakter, nema neizvjesnosti ni crvenog tepiha, ali ima jedinstvenu i prepoznatljivu posavsku dobrodošlicu i gostoprimstvo, zbog čega se iz godine u godinu mnogi glumci i gosti vraćaju u Orašje, a stalno pristižu i novi.

I ove je godine broj gostiju povećan, a stiješnjeni smještajni kapaciteti oraško-domaljevačko-odžačkoga prostora iznova su mali za prijem svih zainteresiranih za njegovo praćenje. Na sreću u pomoć pristižu susjedi pa su na raspolaganju i okolni hotelski kapaciteti Šamca, Brčkog te iz susjedne Županje i Vinkovaca.

Posebnost je Dana hrvatskog filma kao manifestacije tijekom koje Posavci imaju čast i privilegij prije velikih kulturnih središta pogledati jednogodišnju hrvatsku filmsku produkciju, a za ulaz im je potrebna samo dobra volja i slobodno vrijeme. Festival je prepoznatljiv i po posebnim nagradama koje se uručuju za doprinos razvoju filmske umjetnosti. Dodjeljuju se Zlatni dukati koje inače Posavci daruju u najsvečanijim prigodama. Zlatne dukate ove će godine dobiti ugledni redatelji Lukas Nola i Branko Schmidt. Podsjećamo upravo je Schmidt režirao film "Put Lubenica", prvi film koji je u povijesti Posavine sniman na terenima oraško-domaljevačkoga područja.

Festival će otvoriti film Branka Schmidta "Imena višnje". Na repertoaru su potom filmovi: " Ljubav ili smrt " Danijela Kušana, "Takva su pravila", Ognjena Sviličića, film „Inferno" redatelja Vinka Moderndorfera, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "Zagrebačke priče, vol. III " (skupina redatelja), "Ničije Dijete" Vuka Ršumovića i „Stupica nevidljivog djeteta" redatelja Šemsudina Gegića. Festival će biti zatvoren u subotu, 12. rujna, filmom "Gorčilo" Milana Karadžića. Sve projekcije filmova počinju u 20, sati. Ulaz je slobodan za sve večeri osim za otvorenje.

Tamburaši i klape

Pod neprekidnom prismotrom Ive Gregurevića i njegove desne i lijeve ruke Ilije Bekovića, ali i organizacijskoga odbora pažljivo se svake godine bira i glazbeni dio filmskog događaja. Ove godine miješani su zvuci najboljih tamburaša Posavine i Slavonije s dalmatinskim tonovima koje će u Posavinu donijeti grupa Intrade i Tomislav Bralić. Očekivanja su kako će svečanosti jubilarne 20. godišnjice doprinijeti i Mariachi. Kada se tome dodaju posavska vatrena voda i delicije domaće posavske kuhinje, zabava je zajamčena i nakon svečane premijere koja će se preseliti na prostor Športskog rekreacijskog centra Aqua Bazeni Orašje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?