'Selo moje na tri rijeke'

Održana večer izvornog folklora “Lijera diple nadigrala” u Čapljini

14.06.2016.
u 10:00

Drugu godinu zaredom kiša je bila sukreator programa trinaeste večeri izvornog folklora Hercegovačko-neretvanske županije “Lijera diple nadigrala”.

Naime, organizatori, HKUD “Zora” iz Struga i Gorice te “Seljačka sloga” iz Trebižata, planirali su održavanje manifestacije na terasi hotela “Mogorjelo” u Čapljini, ali…

“Nismo smjeli riskirati, izlagati se troškovima postavljanja pozornice, a onda da sve propadne. Čekali smo do zadnjeg trenutka i odlučili manifestaciju preseliti u Dom kulture u Trebižatu”, kažu Nikica Martinović i Zrinko Vrankić, predsjednici “Zore”, odnosno “Seljačke sloge”.

Naravno, nije se to odrazilo na program manifestacije, međutim, organizatorima je zbog većeg posjeta ostao žal zbog promjene mjesta održavanja u zadnji tren. S druge strane, vremenska prognoza nije se pokazala točnom, bilo je sunčano, a tek kasno navečer počela je kiša, po kojoj će biti upamćena prva polovica lipnja.

U takvo ozračje na simboličan način, bogatstvo vode, uklopio se bećarac “Selo moje na tri rijeke spava, Bregava, Trebižat i Neretva plava”, u izvedbi bećara iz Struga i Gorice. Manifestacija je ponudila raznovrstan folklor, osim hercegovačkih napjeva i koreografija, “prošetala” je kroz Hrvatsku do sjevera Bačke, te ponudila bunjevačko kolo u izvedbi FS “Kolo” Zagreb. Viđene su i tri koreografije linđe od hercegovačke “Zore” preko, uvjetno rečeno, dubrovačke “Lijerice” Slano do pelješke “Ponikovske poskočice”.

S osam izvedbi predstavilo se sedam društava; počeli su domaćini HKUD “Zora” Struge i Gorica pa “Seljačka sloga” Trebižat, nastavili gosti – KUD “Lijerica” Slano te FS “Kolo” Zagreb. Zatim su slijedila dva hercegovačka društva, HKUD “Mokro” iz Mokrog kod Širokog Brijega i “Šurmanci” iz Šurmanaca u čapljinskoj općini. Potom je glazbeni intermezzo priredio FS “Kolo”, a na koncu manifestaciju je nastupom “začinio” KUD “Ponikovska poskočica” iz Ponikve na Pelješcu.

Zanimljivo, manifestaciju je otvorila gošća Slavica Ćužić, predsjednica HKUD-a “Mokro”.

Večer izvornog folklora održana je u sklopu manifestacije “Lipanjske zore”.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?