sarajevo

Održan dječiji festival "Muzikom i notama prema prirodnim ljepotama"

festival
28.03.2016.
u 10:08

Dječiji festival „Muzikom i notama prema prirodnim ljepotama“, prvi ove vrste, održan je u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru.

Organizator, Muzička radionica „Note“, odabrala je petnaestoro djece od 112 prijavljenih za takmičarsko izvođenje 13 kompozicija na ovom festivalu, posvećenih zaštiti okoliša. 

Radionica je s autorom dječijih pjesama Muharemom Vojnikovićem kreirala 13 iznimno maštovitih kompozicija, koje na interesantan način govore o okolišnoj problematici kroz 13 međunarodno priznatih datuma koji se tiču brige za okoliš, od Međunarodnog dana zaštite močvara (2. veljače), Svjetskog dana voda (22. ožujka) i Svjetskog dana zaštite okoliša (5. lipanj), do Međunarondog dana planina (11. prosinca).

Aranžman za festivalske kompozicije uradili su Zlatko Pandur i Nedim Sofić.

Cilj je bio da se muzikom približi djeci vrlo značajna tema i razvije svijest o značaju prirodnih bogatstava, ali i kulture i umjetnosti, koje imaju moć da ukažu na najznačajnija pitanja našeg doba, ističu organizatori.

Kako je za Fenu izjavila glasnogovornica festivala Esma Sulejmanagić, Muzička radionica „Note“ će realizirati i druge teme prilagođene mladom naraštaju.

Izrađen je promotivni CD s festivalskim kompozicijama, navela je.

Prije početka festivala, prikazan je edukativni film u partnerstvu s Agencijom za vodno područje rijeke Save te je održana radionica o zaštiti okoliša s glumicom Mirnom Kreso.

Nastupili su i gosti, duo čiji su članovi Adnan Pacoli i Tarik Mulaomerović.

Generalni pokrovitelj festivala je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Manifestaciju su također podržala ministarstva kulture i sporta te obrazovanja, nauke i mladih u Županiji Sarajevo.

Osim Agencije za vodno područje rijeke Save, partneri su Schuler Helfen, UNICEF te Njemačka suradnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?