17. obljetnica Bratovštine

Od svoga učitelja Gabrijela Jurkića fra Perica Vidić zasigurno je baštinio ljubav prema prirodi

05.12.2016.
u 09:00

Svetom misom u župnoj crkvi u Gorici, koju je slavio fra Vinko Mikulić, započelo je obilježavanje 17. rođendana Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići u petak 2. prosinca 2016. godine.

Potom je uslijedio glazbeni program na kojem su nastupili pjevačice i pjevači mješovite skupine “Lampoši”. Krasno su izveli vise domaćih bosanskih crkvenih i narodnih napjeva, kao i onih općepoznatih.

Nakon koncerta u Galeriji u staroj kapeli u Gorici mjesni je župnik fra Stipe Marković predstavio sliku Gospina kipa iz župne crkve u Gorici koji je točno prije sto godina prosuzio krvavom suzom, kako u župnoj kronici kazuje ondašnji župnik fra Blago Babić Spužević. Potom je također u Galeriji u staroj kapeli u Gorici upličeno svečano otvaranje izložbe slika akademskog slikara, akademika fra Petra Perice Vidića, koji je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu. O fra Peričinim slikama govorio je Mario Bušić koji je, između ostaloga, pročitao tekst fra Ante Marića iz kataloga koji je tiskan za ovu prigodnu izložbu.

“I ova izložba u Gorici nastavlja priču fra Peričina kista i umjetničkog nadahnuća. Sve su fra Peričine slike pune svjetla i prepune kolora. Njegov je kolor postao prepoznatljiv, postao je ono što je odredilo fra Pericu kao slikara. Od svih boja, dat će i sam autor naglasiti, najdraža mu je plava. No njegovi čempresi znaju biti i crveni i grmovi ne samo u zelenom, već i u drugim bojama. Fra Perica ljubi pejzaže i u njima uživa, hoda, kreće se. Zove i druge da dušu odmore u perivojima koje je oslikao. Kao da daje oduška svojoj raspjevanoj franjevačkoj duši. Na tom tragu u prigodi jedne od samostalnih izložbi fra Perica naglašava: ‘Osim Boga, na svijetu najviše volim ljude, to u duši doživljavam. Preko umjetnosti želim ljude učiniti sretnima’. Od svoga učitelja Gabrijela Jurkića zasigurno je baštinio ljubav prema prirodi, pejzažu. Ozemlje koje je iznjedrilo slikara predivan je pejzaž”, piše fra Ante Marić. Izložbu je na kraju otvorio fra Vendelin Karačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije