Monografija

Obilježeno 70 godina od osnutka ‘Kombinirane radionice’

SONY DSC
27.12.2016.
u 10:00

U organizaciji Društva arhivskih radnika Unsko-sanske županije u Domu kulture u Bosanskoj Krupi promocijom publikacije “Kombinirana od 1946. do 1963. godine”, autora dr. Emina Mesića, prigodno je obilježena sedamdeseta obljetnica osnutka “Kombinirane radionice”, prvoga poduzeća u Bosanskoj Krupi koje je utemeljeno nakon Drugoga svjetskog rata.

Na značaj publikacije “Kombinirana radionica” od 1946. do 1963. u to vrijeme ukazao je autor dr. Emin Mesić u svojoj publikaciji predstavljenoj u Bosanskoj Krupi. Bilo je to prvo proizvodno poduzeće u kojem su Krupljani u to vrijeme obnove i razvoja porušenoga i opustošenoga grada pronašli svoje mjesto za egzistenciju na kojem su zaradili svoju prvu plaću.

– Bosanska Krupa i njezini građani pamte “Kombiniranu radionicu” kao kultno mjesto na koje se odlazilo iz ovoga ili onoga razloga, budući da su u njoj već na samome početku 1946. godine u limariji, stolariji, kovačnici i tako dalje, proizvođeni različiti predmeti i potrepštine za dom, poljoprivredu i kućanstvo koji su tada bili nužni u obnovi i razvoju sela i grada.

Limari su proizvodili kante, štednjake, peći... Kovači su proizvodili za poljoprivredu sjekire, krampove, motke, a stolari vrata, prozore, namještaj, ormare, krevete... kaže dr. Emin Mesić.

Predstavljač knjige o “Kombiniranoj radionici” Fikret Midžić istaknuo je kako je to posebna monografija jer u strukturi obrađuje gospodarsko-obrtničku djelatnost bitnu za Bosansku Krupu.

– Ova knjiga praktički oslikava tradicionalne zanate i proizvodnju koja je egzistirala na prostoru Bosanske Krupe od najstarijih vremena do danas. Tu se misli na drvnu industriju jer su za vrijeme austrougarske uprave, koja je najveći naglasak stavila na eksploataciju neograničene količine šumskoga blaga, otvorene prve dvije pilane, na parni i vodeni pogon. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije