festival komedije

NPM u znaku “Mostarske liske”: Smijehom do slobode!

Mostarska liska
13.04.2017.
u 12:07

Vizualni identitet ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru održati od 22. do 29. travnja, zadržao je svoj prepoznatljivi identitet – pticu lisku i Stari most.

Ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina, uz poruku: “Smijehom do slobode”!

“Nama je ostala još jedina mogućnost da se smijemo pojavama i stvarima oko sebe. Dok god imamo mogućnost smijeha, mi smo slobodni! Kad se prestanemo smijati, kad izgubimo želju da se nasmijemo i sebi i našoj stvarnosti i ljudima i pojavama oko nas, onda se pogotovo trebamo zabrinuti za stanje našeg duha i svijesti. A time i ovo društvo”, kaže Adnan Lugonić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i Izbornik ovogodišnjeg festivala. U konkurenciji festivala je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala, u čast nagrađenih.

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije