Razmišlja hrvatski

Njemačka luduje za hrvatskim glumcem, novim filmom sve je oduševio!

26.08.2020.
u 08:40

Na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu najboljim je proglašen film “Exil” kosovsko-njemačkog redatelja Visara Morine, koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu. U toj psihološkoj drami Morina donosi priču o Kosovaru Xhaferu, inženjeru kemije u uspješnoj kompaniji u Njemačkoj. Ima naizgled sve što može poželjeti, kuću, suprugu i troje djece. No, od početka je jasno da nešto nije u redu.

Prvo na ogradi nađe mrtvog miša, zatim mu netko zapali dječja kolica ispred kuće, a kolege ga ignoriraju. Xhafer shvaća da je to zato što je stranac i sve više počinje ludjeti. Najzanimljivije je da je ulogu Xhafera briljantno odigrao Mišel Matičević, 50-godišnji hrvatski glumac rođen u Berlinu. Njegova majka Anka i otac Ivan doselili su se u Njemačku potkraj 60-ih prošlog stoljeća, kao i tisuće ljudi iz naših krajeva. Željeli su zaraditi dovoljno novca za hotel na jadranskoj obali, no trajno su ostali u Njemačkoj, a rastali su se kad je Mišelu bilo osam godina. Mišel je nastavio živjeti s majkom u Berlinu, a kako je kazao u jednom intervjuu, bio je teško i problematično dijete koje je raslo uz vječnu stigmu “jugodjece”, kako su tada zvali djecu ondašnjih gastarbajtera. Najbolji prijatelj bio mu je i ostao Turčin Tuncay.

– Nismo bili dečki rođeni sa zlatnom žličicom u dupetu. Ali nismo baš bili ni poput momaka koji odrastaju u najgorem američkom getu – rekao je Mišel u intervjuu za njemačke medije, prenosi Večernji list. U glumu se zaljubio kad mu je bilo 17 godina, kada je vidio Gerarda Depardieua u filmu “Dantonova smrt”, a impresionirao ga je i Al Pacino u “Scarfaceu”. Završio je Visoku školu za film i televiziju Konrad Wolff u Babelsbergu. Njemačka publika prvi ga je put zapazila u filmu “Hotte u raju” (“Hotte im Paradis”), u kojem je glumio sitnog svodnika Hottea. Prvu veliku nagradu Deutscher Fernsehpreis dobio je 2008. za ulogu u filmu “Tamna strana”.

– Mama, vidi! To je za tebe! Samo za tebe! Samo za tebe, mama – kazao je tada ispred kamera. Hladnim Nijemcima bili su čudni takvi izljevi nježnosti, a Mišel im je objasnio: “Tako se to radi kod nas”. A “kod nas” je u Hrvatskoj, u koju je Mišel prije često dolazio, a danas zbog brojnih obveza više toliko ne stigne.

– Imao sam priliku igrati raznorazne karakterne uloge, od pjesnika do svodnika; u trenutku kada sebe više ne prepoznam na platnu, kada me karakter uloge udahne i osvoji, doživljavam svoj potpuni uspjeh. Cijeli sam život jednostavno radio po instinktu i uvjerenju kojim sam ja vladao. Razmišljao sam i razmišljam hrvatski.

Hrvatski temperament

Hrvatski temperament mi, kao što vidite, nije štetio, naprotiv, izjavio je u jednom intervjuu prije nekoliko godina Mišel koji je vrlo brzo postao ljubimac ženskog dijela njemačke publike. Od 2003. do 2010. bio je u vezi s hrvatskom glumicom u Njemačkoj Mirandom Čondić-Kadmenović, a trenutačno je slobodan.

Budući da Mišel tečno govori hrvatski jezik, u Njemačkoj su ga često dopadale i uloge Hrvata u TV serijama i filmovima. Mogli smo ga vidjeti u nekoliko epizoda kultne serije “Tatort”, a Hrvata je glumio i u seriji “Dogs Of Berlin”. Zapaženu ulogu Edgara Kasabiana igrao je i u seriji “Babylon Berlin”, jednoj od najskupljih njemačkih serija svih vremena. No, uloga Xhafera mogla bi mu donijeti još veću popularnost budući da se pokazao kao izvrstan karakterni glumac. Mišel u filmu ne samo da govori albanski, nego je i njegov njemački s karakterističnim albanskim naglaskom.

– U filmu nema autobiografskih elemenata, više poveznica ima sa životom redatelja Visara Morine, koji je i radio scenarij. Doduše, mogu se poistovjetiti s Xhaferom, jer se i meni često događa da Nijemci ne mogu izgovoriti moje ime i prezime. Tada se osjećate glupo – kazao je Matičević nedavno njemačkim medijima.

Mišel je dosad napravio zavidnu karijeru u Njemačkoj, a zanimljivo je da nikada nije igrao u hrvatskim filmovima i serijama. Na potezu su domaći filmaši. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije