Tomislavgrad: 10. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Nema ničeg ljepšeg od djevojke koja ponosno nosi hrvatsku narodnu nošnju

11.07.2023.
u 19:03

Jučer su se djevojke okupile i fotografirale ispred zgrade Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, nakon čega su krenule u BiH. Zatim su došle u samostan Karmel svetog Ilije na Buškom jezeru

– Nema ljepšega od djevojke koja ponosno nosi hrvatsku nošnju – stoji u poruci Udruge Stećak i Hrvatske matice iseljenika koje organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH. Za 10. jubilarni izbor prijavile su se Hrvatice iz cijeloga svijeta.

Očuvanje identiteta

– Sve njih okuplja ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi. Cilj ovoga programa je promocija hrvatske baštine i potpora Hrvatima BiH u očuvanju hrvatskog identiteta – istaknuli su organizatori. Događaj je počeo 10., a trajat će do 15. srpnja, kada je finale izbora u Tomislavgradu. – Ovaj program održava se desetu godinu zaredom i izaziva veliko zanimanje kako izvan domovine tako i u BiH. Djevojke se već tradicionalno okupljaju u Zagrebu, ispred Hrvatske matice iseljenika, i kreću prema Tomislavgradu. Osim revije, za njih je organiziran i poseban program u cilju posjeta povijesnim hrvatskim mjestima, ali i profesionalno fotografiranje kako bi se na autentičan način sve zabilježilo. Tako je ove godine predviđeno: u srijedu, 12. srpnja, u 21 sat ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu na Moru održat će se Revija tradicijske odjeće, a u četvrtak, 13. srpnja, organiziran je posjet tvrđavi na Klisu te zajedničko fotografiranje s domaćinima iz Splitsko-dalmatinske županije i općine Klis. Završna večer održat će se 14. srpnja 2023. godine u 20 sati na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu.

Jučer su se djevojke okupile i fotografirale ispred zgrade Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, nakon čega su krenule u BiH. Zatim su došle u samostan Karmel svetog Ilije na Buškom jezeru. Od 20 sati, nakon večere, uprliličeno je upoznavanje i predstavljanje kroz radionice te pripreme za pjevanje i reviju, a imale su i slobodno vrijeme za druženje i upoznavanje.

Djevojke će danas autobusom krenuti do Vranskog jezera te na fotografiranje u narodnim nošnjama na tom jezeru. U 15 sati je ručak na obiteljskom gospodarstvu Roca, a u 20 sati i večera te se onda ide u Biograd, gdje će djevojke biti smještene.

Kliško kulturno ljeto

U srijedu će se okupiti u 8.45 na rivi kod turističkog broda Sveti Šime, obići će Pašmanski kanal turističkim brodom, ručati na Tkonu u restoranu Sovinje, a u 15 sati je povratak u Biograd. U 21 sat istog dana je revija i zabavni program na rivi ispred Gradske uprave.

U četvrtak djevojke kreću u Klis te će se u nošnji fotografirati i obići Klišku tvrđavu, u sklopu manifestacije Kliškog kulturnog ljeta. Skoknut će i do Splita, a onda će u poslijepodnevnim satima ručati u Dugopolju, u restoranu Dolis, te će krenuti natrag u Tomislavgrad.

U petak je finalni dan, održat će se tehnička proba, a nakon ručka počinju pripreme za 10. Reviju i izbor. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH održat će se od 20 sati, a u sklopu toga bit će organiziran i koncert. U subotu, nakon slavljeničke noći, djevojke će krenuti za Zagreb. Uistinu bogat tjedan za manifestaciju kojom se svi Hrvati mogu ponositi.

Podsjetimo, Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira jubilarnu, 10. Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Program se održava pod pokroviteljstvom dr. sc. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad te Grada Biograda na Moru.

Program će se održati od 10. do 15. srpnja 2023. godine.

Što se tiče ovogodišnjeg programa, važno je napomenuti kako će s djevojkama i u Biogradu, ali i na završnoj večeri u Tomislavgradu uz prigodan program nastupiti i Napretkov glazbeni trio Senso. Program će voditi poznati i omiljeni hrvatski voditelj Franjo Ridjan.

- Od uglednih gostiju svakako očekujemo dr. Dragana Čovića, predsjednika HNS-a, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, ugledne goste iz naše županije i županijskih ministarstava, gradonačelnika Biograda na Moru gospodina Ivana Kneza, načelnika Tomislavgrada Ivana Buntića, ali isto tako i mnoštvo posjetitelja - istaknuo je otac Zvonko Martić, stručni suradnik na Reviji. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?