Redatelj Zdenko Jurilj

Nakon nagrade u Peruu, idemo u nove projekte

30.12.2017.
u 10:00

- Moram priznati da sam iznenađen ovom nagradom jer je došla potpuno neočekivano. Film smo poslali na festival jer smo pretpostavljali da će tamošnja publika prepoznati jednu poučnu univerzalnu priču koja je jednako bliska nama europljanima i južnoamerikancima - kazao nam je redatelj nagrađenog filma “Dom” Zdenko Jurilj, koji je osvojio posebnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu Transcinema Festival Internacional de Cine u Limi u Peruu.

Univerzalna priča

Inače, radi se o neovisnom filmskom festivalu koji se održava od 2013. godine. Podsjetimo, Juriljev “Dom” osvojio je i posebno priznanje žirija na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), a njegov festivalski život zapravo je tek započeo. Uskoro će biti prikazan i na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu. Film “Dom” bavi se sudbinom stanovnika u Hrvatskoj, koji zbog bankarskih kredita, dugovanja za komunalije, struju, vodu, preko noći ostaju bez svojih domova. Cijela priča filma stavljena je u okvir tzv. izravnog pristupa (Opservacijski dokumentarac, s lica mjesta) u kojem će se, kroz slojevite sudbine ljudi, javnosti predočiti u kakvom okruženju se čovjek, pojedinac, obitelji mogu naći kada zakaže sustav zaštite i kada se goli kapitalizam, profit, digne iznad države i njezinih zakona.

Film prikazuje potresna svjedočenja i svjedočanstva ljudi koji su bili neposredne žrtve sustava, kao i pojedince koji su svojim imovinom jamčili za kredite svojih susjeda, prijatelja i poznanika. Kritičari su naveli kako je Jurilj, kao jedan od ponajboljih redatelja dokumentaraca, kroz “Dom” eksplicitno prikazao licemjerstvo, socijalnu neosjetljivost, bahatost banaka i sudskih ovršitelja.

- Mogu otkriti da produkcija “Kadar” uskoro kreće sa snimanjem novih projekata, a jedan od njih je dokumentarni film o sestrama Čuljak na kojem počinjemo raditi već ove zime - kaže Jurilj.

Potresna priča

Potresna priča o sestrama Čuljak, Šimi i Draženki, je 1985. godine digla na noge cijelu bivšu Jugoslaviju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?