balet

Najuspješnija godina za Balet Mostar Arabesque

10.07.2017.
u 10:10

Balet Mostar Arabesque je sa svoje četiri koreografije u različitim kategorijama, u sveukupnom plasmanu osvojio veći broj bodova( prosjek 73,00), nego na Balkanskim kvalifikacijama

Nedavno je u Njemačkoj, u gradu Offenburgu održano svjetsko finale Dance World Cup Offenburg 2017, na kome su od 23.06. do 01.07.2017 sudjelovali plesači iz 47 zemalja svijeta. Balet Mostar Arabesque je sa svoje četiri koreografije u različitim kategorijama, u sveukupnom plasmanu osvojio veći broj bodova( prosjek 73,00), nego na Balkanskim kvalifikacijama, priopćeno je iz Balet Mostar Arabesque. 

Podsjetimo, da su se Balkanske kvalifikacije održale 11.2. 2017 u Zenici, na kojima se BMA predstavio sa svojim repertoarom, osvojivši 11 prvih mjesta u različitim kategorijama, a sa 4 grupne koreografije, zasluženo se kvalificirao na svjetsko finale. Povodom finala DWC 2017, direktorica BMA, prof. Arleta Ćehić je izjavila:

„Sama organizacija puta nije bila nimalo laka, ali se sve teškoće na kraju relativiziraju u odnosu na dobijeno iskustvo djece. Pravi je doživljaj dijeliti ogromni prostor za zagrijavanje, kao i binu, s baletnim akademijama iz Portugala, Engleske, Njemačke, gdje neposredno možete vidjeti veliku svakodnevnu posvećenost i kontinuitet u radu. Na njihovu sreću, i njihova društvena sredina se odnosi drugačije prema tom vrhunskom sportu i umjetnosti. Nadam se da će refleksija dobivenog iskustva biti poticaj za daljnji rad, ne samo djece koja su bila u Offenburgu, nego i ostalih balerinica, koje imaju želju da jednog dana zaplešu u takvom kontekstu.“

Nadalje, prof. Ćehić potsjeća na plodonosnu 2016/17, gdje je u okviru suradnje s direkcijom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, udruge Let.ba i američkog veleposlanstva u 11. mjesecu 2016, u Mostaru gostovala Carolyn Dorfman Dance Company iz New Yorka i djeci Balet Mostar Arabesque i ostalim zainteresiranima, održala nadahnjujući workshop modernog pokreta i promišljanja.

U istom mjesecu je BMA održao treći po redu mini- koncert za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama, i uručio novčanu donaciju udruzi Sunce, a u 12. mjesecu je po drugi put bio dio mjuzikla „Dvoje iz Galileje“ u Režiji Ričarda Monteza i svojim jedinstvenim performansom uveličao ovaj događaj koji se održavao u Čitluku.

Pored tradicionalnog otvaranja prestižnog regionalnog događaja Večernjakovog pečata i i dječijeg Festivala Malie Melodije Mostara, BMA je uvijek spreman odazvati se događajima i Festivalima za djecu sa posebnim potrebama (United World College), kao i završnim svečanostima osnovnih i srednjih škola, kao i sveučilišnih ustanova u Mostaru.

Ipak, posebno mjesto pridaje velikom uspjehu tri svoje balerine: Nike Banović (12 godina), Ive Stanić (13 godina) i Ene Macić (12 godina), koje su na Drugom državnom i prvom regionalnom natjecanju baleta Balance od 27- 29.5.2017 u Sarajevu, u VII kategoriji srednjih baletskih škola, osvojile dva druga i jedno treće mjesto. „U konkurenciji srednjih baletskih škola iz Beograda, Pančeva i Sarajeva, to je svakako svojevrsno priznanje radu našeg baleta, koji ima neuporedivo skromnije uvjete rada“, istaknula je prof. Ćehić.

Poslije 14.7. i učešća u obilježavanju obljetnice obnove Starog mosta u Mostaru sa svojevrsnim performance-om izravno na Starom mostu, slijedi ljetna pauza, nakon koje se vraćaju uobičajenom usvajanju novih znanja i priprema za sljedeći koncert i natjecanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije