dani tolise

Najbolja zbirka pjesama “Križ, tvoj štit” pjesnika iz Neuma Pere Pavlovića

10.10.2020.
u 15:30

Tolisa je utemeljenjem prestižne književne nagrade “Fra Martin Nedić” opravdala kulturno-povijesnu težinu mjesta . 

Nakon višemjesečno otvorenog natječaja u Tolisi je za izvrsne književno-umjetničke dosege, uz prigodan svečani program u toliškom Dvoru, dodijeljena književna nagrada “Fra Martin Nedić”, piše Večernji list BiH

Prosudbeno povjerenstvo, od 23 pristigle knjige autora iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, za prestižnu književnu nagradu odabralo je deset naslova koji su ušli u uži izbor od 23 pristigle knjige za ovogodišnji natječaj (među njima su književnici i književnice: Sanijela Matković iz Širokoga Brijega, Pero Pavlović iz Mostara, Franjo Nagulov iz Đakova, Ljubica Ribić iz Varaždina, Fuad Hrustić iz Gradačca, Nada Đerek iz Tešnja, Snježana Babić Višnjić iz Zagreba, Vlatko Perković iz Splita, Miro Gavran iz Zagreba i Stanko Krnjić iz Podstrane). 

Prosudbeno povjerenstvo

Upravni odbor Zaklade “Terra Tolis” prihvatio je prijedlog prosudbenoga povjerenstva za dodjelu književne nagrade “Fra Martin Nedić” za 2020. godinu.

Uime prosudbenoga povjerenstva imena laureata i razloge njihova odabira naveo je i obrazložio predsjednik povjerenstva profesor Krešimir Dominković. Ovogodišnji pobjednik i dobitnik književne nagrade “Fra Martin Nedić” je Pero Pavlović sa zbirkom pjesama “Križ, tvoj štit”. Drugu nagradu dobio je proslavljeni hrvatski književnik Miro Gavran sa zbirkom priča “Priče o samoći”, a Stanko Krnjić dobitnik je treće nagrade za zbirku pjesama “Ratište riječi”.

Gavranove “Priče o samoći”

- Kao i svake godine imali smo mnogo posla, ali kreativnoga, jer svi pristigli radovi zaslužili su našu punu pozornost.

Iako ove godine zbog ove situacije nismo imali onoliko mnogo prijavljenih radova kao prošle godine kada ih je bilo četrdeset, ipak smo zadovoljni što su pristigla 23 književna uratka iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovogodišnji laureat je pjesnik iz Neuma Pero Pavlović, koji se ističe svojim jezičnim talentom i sposobnošću da leksik i izraze, čak i jezične oblike, modificira odudarajući od jezičnoga standarda i kreirajući neki svoj izričaj, a tematski se bavi uglavnom pretežito religioznim temama.

O književniku Miri Gavranu ne trebam puno govoriti, ali je znakovito što se prijavio za našu književnu nagradu jer time podiže na kvaliteti naša nastojanja da nagradom okupljamo najbolje i time promoviramo lijepu pisanu književnu riječ. Gavranova zbirka priča “Priče o samoći” proglašene su drugim najboljim književnim uratkom, a treću nagradu dobio je dubrovački pjesnik Stanko Krnjić za zbirku pjesama “Ratište riječi”, kazao je profesor Dominković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?