U povodu Šimićevih susreta

Nađeni Bog u poeziji Antuna Branka Šimića

20.04.2016.
u 07:00

“Priveli smo kraju posao organizacije 53. Šimićevih susreta koji su koncipirani na istim načelima kao i prethodnih godina – održavat će se u svim mjestima i gradovima u kojima je A. B. Šimić živio i djelovao”, kazao je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, na tiskovnoj konferenciji Organizacijskog odbora ove renomirane manifestacije.

Večernjak u organizaciji

Grizelj je pri tom istaknuo da je Večernji list BiH sudjelovao i u samoj organizaciji. Ovogodišnji Šimićevi susreti održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Dragana Čovića i Željka Reinera, predsjednika Sabora RH. Grizelj se zahvalio i članovima Počasnog odbora, među kojima su Goran Marić, Zlatko Hasanbegović, ministar kulture RH, Zora Dujmović, Srećko Tomas, Ivan Del Vechio, Stjepan Damjanović, Božidar Petrač, Jakov Pehar, Ljerka Ostojić, Milan Bandić.

Mario Bušić, potpredsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako je 53. izdanje ove ugledne kulturne manifestacije programski posvećeno religioznoj tematici A. B. Šimića, posebno naglašenoj u njegovoj pjesmi “Nađeni Bog”.

Otvaranje će biti upriličeno 30. travnja s početkom u 20 sati, u dvorani Osnovne škole u Drinovcima, predstavljanjem knjige “Bog u djelima hrvatskih pisaca I. i II.” don Drage Šimundže, uz glazbeni nastup Nikoline Zovko i pratnju na glasoviru Katje Krolo Šarac. O knjizi će govoriti fra Ante Marić i Stipe Botica.

U utorak, 3. svibnja, s početkom u 16.30 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća i prigodno recitiranje Šimićevih pjesama kod njegova spomenika u Mostaru, a potom će u 17 sati u kampusu u Rodoču, u organizaciji Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti, biti otvoreno 3. izdanje likovne kolonije “Krešimir Ledić” o temi “Antun Branko Šimić i ekspresionizam Hercegovine”.

Već 4. svibnja u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, s početkom u 20 sati, bit će otvorena izložba slika “Sv. Ana” – 20 godina Likovne radionice iz Vinkovaca, a potom će biti predstavljena knjiga “Pjesma gladi – život i djelo Ilije Glavote (1891. - 1916.)” Domagoja Tomasa i Kristine Malbašić.

U kinodvorani u Grudama 5. svibnja u 20 sati bit će održana predstava “Brat magarac” Renea Medvešeka u izvedbi HNK Mostar. U petak, 6. svibnja, s početkom u 10 sati bit će upriličen Susret književnika s učenicima, a u 19 sati u crkvi u Drinovcima bit će slavljena misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića.

Akademija u čast braći Šimić

U 20 sati u dvorani Osnovne škole u Drinovcima bit će održana Akademija u čast braće Šimić, uz pozdrav akademika fra Perice Vidića. Dolazak je najavio i Ivan Golub, Josip Bratulić održat će predavanje o djelu A. B. Šimića, a bit će dodijeljena nagrada A. B. Šimić DHK-a HB. Dodijelit će se i nagrade mladim pjesnicima, a nastupit će i svećenici, redovnice i redovnici pjesnici u programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu”. Nastupit će i Tamburaški orkestar Franjevačke gimnazije iz Visokog, a bit će otvorena izložba učeničkih likovnih radova.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?