Knjiga poezije

Nada Brajković: “Pod jastukom uvijek imam bilježnicu i olovku”

20.07.2018.
u 07:15

Predstavljanjem zbirke pjesama “Zvona Dretelja” Nade Brajković počela je četrnaesta po redu manifestacija “Zvona Dretelja 2018.” u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Sv. Ante” Dretelj. Upravo je Dretelj, kojeg Čapljinci zovu “Mali Pariz”, u središtu pozornosti ove pučke pjesnikinje koja je u svom obraćanju, uz ostalo, kazala:

Pjesnička žica

- Meni je lijepo živjeti u Dretelju. Mjesto mi se jako sviđa - naglasila je gospođa Nada pa nastavila:

- Nisam pisala ništa o svom rodnom mjestu, Opličićima, tamo nisam puno ni živjela, nemam inspiracije za to. Udala sam se 1958. godine, rodila četvero djece. Tada su bila drugačija vremena, normalno je bilo imati više djece, sada su druga vremena, manje se djece rađa, cure se navrijeme ne udaju, momci se ne žene, mislim da to nije dobro - ustvrdila je Nada pa je, vraćajući se na svoju pjesnički “žicu”, rekla:

- Pjesme pišem dugo, ali ih nisam objavljivala. Odgojena sam u drugom vremenu pa me uvijek bilo strah da će netko reći - ističe se Nada, pravi se važna..., to ne volim. Volim biti skromna. Malo više sam počela pisati u ratu, kako mi je sin Neđo bio u vojsci, počela sam svaki dan pisati o događajima. Dio tih stihova nalazi se u knjizi.

Kao i manje-više sve Hercegovke rođene uoči Drugog svjetskog rata, rođena je 1939. godine, i Nada je imala težak život, posebice djetinjstvo, ali kaže - inspiracije nije nedostajalo.

- Uvijek sam mislila - život, kakav je, da je, ja ga prihvaćam. To je moj stav, a onda sam u tome nalazila inspiraciju. Bilježnica i olovka uvijek su mi pod jastukom. Zna mi se dogoditi da se noću probudim, nešto mi padne na pamet, a ja brže zapišem, pa sutra prepisujem. Pišem sve vrste pjesama, ali najviše žalovitih. Ti događaji me posebno dirnu, pa ih ne mogu zaobići - kaže Nada koja se nada kako će u dogledno vrijeme još jedan dio njezinih radova osvanuti u nekoj novoj zbirci.

Knjiga “Zvona Dretelja” Nade Brajković tiskana je u vlastitoj nakladi uz pomoć sponzora u tiskari “Printera Grupa” d. o. o. Zagreb, s CIP zapisom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

“Mali Pariz”

Inače, naselje Dretelj nalazi se nepuni kilometar sjeverno od Čapljine, a proteže se uz rijeku Trebižat.

Manifestacija “Zvona Dretelja 2018.” počela je predstavljanjem istoimene zbirke pjesama, a završit će u nedjelju, 22. srpnja 2018., duhovnim sadržajima i kulturnim programom na sportskom centru u tom naselju. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?