ETNOFEST NEUM

Na pozornici etno grmljavina ali i vatreni plesovi Ivane Banfić i Alke Vuice s plesačicama

22.08.2017.
u 07:00

- Ovaj festival je dio nas i naše prebogate kulturne baštine. Drago mi je da ljudi iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine dolaze u Neum i obogaćuju jedan ovako važan glazbeni događaj.

Strateško mjesto

Stoga sam evo već dvadeset i jednu godinu u Neumu baš kao svoj na svome. Svi se lijepo družimo jer je Neum jedno strateško mjesto pri čemu se ne smije potcijeniti podatak da ni puno veći festivalski brendovi nisu baš lako dolazili do svog dvadeset i drugog izdanja a što je evo uspjelo Etnofestu u Neumu” - zadovoljno je komentirao neumorni Mate Bulić dok su se gasila svjetla na pozornici 22. izdanja Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum.

I opet se pokazalo kako je Neum ne samo popularno turističko već i festivalsko središte kojeg svake godine rado posjećuju najveće pjevačke i glazbene zvijezde iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na taj festivalski duh ovog jedinog BiH gradića na moru, u svom je pozdravnom govoru ukazao i neumski načelnik dr. Živko Matuško. “Večeras smo svi u ovako velikom broju pokazali da je Neum važno turističko središte ali i grad kulture i festivala. Neum je grad s najviše sunčanih dana, a svjedoci smo i velikog broja domaćih i stranih turista kojima od srca želimo da se lijepo i ugodno osjećaju u našem gradu”- poručio je načelnik Matuško i tako svečano otvorio program ovogodišnjeg, 22. po redu Etnofesta.

Više tisuća gledatelja natiskalo se ispred festivalske pozornice na plaži hotela Zenit odakle je kamerama BHRT-a išao i izravni televizijski prijenos. U publici su se našli brojni gosti i uzvanici a predvodio ih je predsjednik HDZ-a BIH i predsjedatelj Predsjedništva BIH dr. Dragan Čović u čijoj su pratnji bili i najviši politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, počevši od lokalne pa preko županijske i federalne razine pa sve do Vijeća ministara BIH.

Uz premijera Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenka Hercega i ministre na svim razinama vlasti, ovom glazbenom spektaklu u Neumu nazočio je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. A, svi oni uživo ispred pozornice na plaži hotela Zenit ali i uz TV ekrane imali su što čuti i vidjeti u programu Etnofesta koji je i dalje bez onog natjecateljskog karaktera a što svim izvođačima daje vjetar u leđa da se „opuste kočnice“ i pri tome dobro zabavi u izvođenju skladbi. Sve je izgledalo baš kao i kao naziv pjesme „300 na sat“ a koju su u jako brzom i vrućem ritmu izveli Ivana Banfić i Mario Rucner.

“Ovo je trenutno nešto najžešće od skladbi na hrvatskom glazbenom tržištu i raduje nas činjenica da je evo i publika u Neumu to mogla čuti i vidjeti te pozdraviti pravim ovacijama. U Neumu sam zaista izgubila osjećaj starenja jer me sve ovo pomlađuje. Stoga dođite svi u Neum na pomlađivanje”-vesela je nakon svog nastupa bila Ivana Banfić a zadovoljstvo nije krio ni Mario Rucner. Ništa manje raspoložena nije bila ni popularna Alka Vuica koja je sa svojim vatrenim plesačicama (pjesma nosi naziv „Istanbul“) cijelo vrijeme primala ovacije iz publike a naravno da je najaktivniji bio onaj muški dio gledateljstva.

“U Neum rado dolazim kada god imam neku dobru pjesmu i evo vidim da je publika jako dobro reagirala. Neumski festival imala neke rokerske korijene a čemu su zaslužni Jurica Pađen i Tomislav Šojat sa suradnicima. Stoga sam i počašćena sudjelovanjem na jednom takvom festivalu. A jako smo zadovoljni i zbog ove odlične reakcije publike na plesni dio na kojem zahvaljujem mojim plesačicama s kojima inače jako dobro surađujem. Jedna je iz Stuttgarta a druga iz Tomislavgrada”-istaknula je Alka Vujica dok je iza pozornice primala čestitke od kolega izvođača.

Najponosniji među izvođačima je svakako poznati Istranin Livio Morosin koji je jedini nastupio na sva dvadeset i dva izdanja Etnofesta u Neumu.

“Pa stvarno je vrijeme da mi u Neumu daju grobnicu, šalim se naravno. Pa, da mi nije lijepo ne bih ni dolazio tolike godine i bio tu od samog početka. Eh, sada i moram nastupati kako bi se održala ta uistinu lijepa tradicija i meni nešto najdraže u karijeri.

Svečani domjenak

Uistinu, na Neum gledam kao na svoj dom i grad a Etnofest se potvrdio kao nadaleko prepoznatljiv festivalski događaj” - poručio je Livio Morosin te s velikim osmijehom prihvatio naš prijedlog da bi mu zbog vjernosti Etnofestu u Neumu trebalo dodijeliti stan ili barem jednu gradsku ulicu koja bi nosila njegovo ime. Naš prijedlog u konačnici uopće i nije dio neke šale jer ovaj legendarni Istranin već više od dvadesetljeća pokazuje da voli Neum i sam festival na kojem je ostavio ogroman pečat.

Festivalski je program završen tradicionalnim vatrometom a onda je u ljetnoj bašti hotela „Zenit“ upriličen i svečani domjenak za izvođače i uzvanike. Zabava, druženje i veselje potrajalo je do kasnih sati, a sudionici su najavili susret i naredne godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije