NEOČEKIVANI SADRŽAJ

Na dvije otkrivene stranice Anne Frank pisala je i o seksu

Andreas Arnold/DPA/PIXSELL
17.05.2018.
u 18:37

Posebnom tehnologijom osvjetljivanja pročitane su stranice dnevnika koje je Anne Frank prelijepila smeđim papirom

Godinama su dvije stranice dnevnika Anne Frank bile zagonetka za znanstvenike. Anne ih je napisala u svom skloništu u Amsterdamu, gdje se s obitelji skrivala pred nacistima, a potom prelijepila smeđim papirom kako ih se ne bi moglo pročitati. Sada su napokon “pročitane” koristeći posebnu tehnologiju osvjetljavanja, a pokazalo se kako je na njima Anne Frank ispisivala proste viceve i svoja razmišljanja o seksu, kontracepciji i prostituciji. 

Velike kuće za zabavu

– Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama kao što su one u susjednoj ulici i s kojima se zabavljaju. U Parizu za to postoje i velike kuće. I tata je bio tamo – piše Anne u dijelu dnevnika koji se odnosi na prostituciju. Spominjala je i pubertet, vlastito seksualno sazrijevanje, činjenicu kako djevojčice oko četrnaeste godine dobivaju prvu mjesečnicu. – Znak je to da je ona zrela, da može imati odnose s muškarcima, ali naravno nitko to ne radi prije braka – stoji u dnevniku. U ovim zapisima Anne Frank navela je i nekoliko viceva s temom seksa. – Čovjek je bio oženjen za vrlo ružnu ženu i nije s njom htio imati odnose. Jedne večeri vratio se kući i vidio svog prijatelja u krevetu sa svojom suprugom. Pomislio je tada, kad on može, morat ću i ja – jedan je od viceva.

Izazivaju smijeh

Anne Frank svoj je dnevnik pisala tijekom dvije godine skrivanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, a uhvaćena je i zajedno s obitelji poslana u koncentracijski logor Auschwitz u kolovozu 1944. gdje je uskoro ubijena. Dnevnik je nakon rata objavljen i postao je simbol nade i otpora, a preveden je na desetke jezika. Do sada ove stranice nisu bile tiskane jer nije bio poznat njihov sadržaj. – Tko god bude čitao ove ulomke, neće moći suspregnuti osmijeh. Prosti vicevi uobičajeni su među djecom koja rastu i razvijaju se. Ove stranice pokazuju kako je Anne Frank bila normalno, obično dijete uza sav svoj talent koji je imala – kaže Frank van Vree, direktor Nizozemskog instituta za proučavanje rata, holokausta i genocida. Kako je Dnevnik svojevrsni klasik literature, još uvijek nije odlučeno hoće li se ubuduće tiskati u dosadašnjem izdanju ili će pak biti proširen za dvije stranice koje su do sada papirom bile skrivene od čitatelja.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije