Kulturna manifestacija organizirana u rodnom mjestu velikog umjetnika

Na Danima Ede Murtića u V. Pisanici i izaslanstvo SUM-a

06.05.2022.
u 16:12

Ovaj tjedan obilježeni su Dani Ede Murtića u Velikoj Pisanici na kojima je sudjelovalo i izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Memorijalni karakter

Već tradicionalnoga karaktera, ova kulturna manifestacija organizirana je u suradnji akademika Zlatka Kesera, profesorice Gordane Bakić-Vlahov i likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića. Pred rodnom kućom velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića vijence su položili članovi obitelji Murtić, načelnik općine Velika Pisanica Fredi Pali, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, autor projekta Milan Bešlić, voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak.

Milan Bešlić istaknuo je kako su se Dani Ede Murtića geografski proširili, pored Velike Pisanice i Zagreba, programima memorijalnog karaktera u Bjelovar i Mostar.

I ove godine održana je radionica u povodu Dana Ede Murtića pod stručnim vodstvom profesorice Gordane Bakić-Vlahov na kojoj je, uz troje studenata s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sudjelovalo i dvoje studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru - Veronika Strinić i Bože Marković.

Ovo sudjelovanje ostvareno je kao posljedica suradnje gospodina Bešlića sa Sveučilišnom galerijom u Mostaru. Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović naglasio je kako je prošle godine u Bosni i Hercegovini samo Sveučilišna galerija u Mostaru obilježila stotu godišnjicu rođenja Ede Murtića projekcijom dokumentarnog filma Edo Murtić 1921. - 2005., u produkciji HRT-a. Ivanović je nakon toga uputio poziv organizatorima, kao i partnerima - Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu - da posjete Sveučilište u Mostaru u cilju produbljivanja suradnje na projektima kulture i umjetnosti.

Monografija u Mostaru

Prošle godine, prigodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja, predstavljena je monografija Dani Ede Murtića, autora Milana Bešlića, u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a uskoro će biti predstavljena u Mostaru i Velikoj Pisanici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije