Prema tekstu Josipa Mlakića

“Mrtve ribe...” “zaplivale” i u kazalištu

28.06.2016.
u 08:00

Hrvatsko narodno kazalište Mostar u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica priprema novu predstavu “Mrtve ribe plivaju na leđima” pod redateljskom palicom Tanje Miletić-Oručević. Praizvedba je planirana za četvrtak, 30. lipnja, u 20 sati, na Maloj sceni HNK Mostar. Riječ je o tekstu domaćeg autora Josipa Mlakića koji će tako, uz književnu i filmsku, dobiti i svoju kazališnu inačicu.

Najvažniji tekst

- Priča koja, nakon knjiškog i filmskog uprizorenja, dobiva i ono kazališno, kompliment je koji svaki autor može samo poželjeti, kaže Mlakić dodajući kako je ovo za njega najvažniji tekst. Za ravnatelja HNK Mostar Ivana Vukoju predstava je nastavak suradnje započete s NP Mostar, ovaj put produbljene s BNP Zenica. Vukoja je uvjeren kako je napravljena kvalitetna predstava koja će biti zanimljiva za publiku jer govori o temama koje se tiču svih nas. S druge strane, predstava će, prema Vukojinim riječima, biti zanimljiva i kazališnoj kritici, a, to što se pojavljuje nekako u isto vrijeme kad i film, za njega ne predstavlja problem, dapače: - Mislimo da će igrani film “Mrtve ribe plivaju na leđima” imati koristi od predstave, ali i obratno. Namjera nam je bila napraviti različita čitanja jednog teksta kako on funkcionira na filmu, a kako na kazališnoj sceni - dodaje Vukoja. Riječ je o tekstu koji ima svoju težinu i ljepotu kao što naša cjelokupna situacija ovdje u BiH ima svoju težinu i ljepotu. Stanje u kojem se nalazimo je po svim kriterijima teško jer živimo u posttranzicijskom i poslijeratnom društvu gdje se još ne vidi neka svijetla perspektiva. - Ali, takvo stanje nam otvara mogućnost za neke dublje kreativne procese unutar nas samih kao pojedinaca i kao društva u cjelini, što može biti inspirativno za umjetnike koji teško društveno stanje pokušavaju artikulirati svojim jezikom. Ova je predstava na tragu onoga što je bila “Ajmo na fuka” - zaključuje Vukoja.

Nastavak ‘Fuke’

S njim se slaže i autor teksta Mlakić: - Iznimna mi je čast što je moj tekst odabran nastaviti tamo gdje je “mostarska” predstava stala, odnosno dobacila, te da je jedna prelijepa priča proširena i na zenički BNP, što je za BiH dragocjeno houellebecqovsko “širenje područja borbe” - smatra on. Igraju: Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović-Avdagić, Jelena Kordić-Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zežćo. Adaptaciju teksta je uradio Dragan Komadina.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?