Praizvedba u HNK

‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ - priča o našoj svakodnevici

BiH,29.06.16.Mostar,HNK Mostar,  Generalna proba - predpremjera HNK Mostar -Mrtve ribe Photo:Stojan Lasic
01.07.2016.
u 09:00

Hrvatsko narodno kazalište Mostar (HNK), ovaj put u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar (NP) i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica (BNP), priredilo je još jednu sjajnu predstavu, koja će zasigurno trajno obilježiti repertoar ovih triju kazališnih kuća. Praizvedba predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima”, autora Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević, ponudila je kazališnoj publici nevjerojatan i neprocjenjiv dvosatni doživljaj. Predstava na najbrutalniji način govori o besmislu života na ovim prostorima u poslijeratno vrijeme i može se kazati da je svojevrsni nastavak koprodukcijske predstave HNK Mostar i NP Mostar “Ajmo na fuka”. Radnja se odvija u jednom bh. gradiću (koji može biti Gornji Vakuf/Uskoplje ili Mostar - svejedno), u kojem ratne rane još nisu zacijelile, a crta razgraničenja povučena je posred zbilja dvaju naroda, posred njihovih života, njihovih duša. Tmurna je to priča protkana fellinijevskim humorom, svojstvenim za ove mediteranske prostore.

“Pjesnici su ovdje čuđenje u svijetu, a ne koljači i mesari”. Profesorova rečenica možda najbolje oslikava ovo podneblje. Predstava ima dosta veliku podjelu za naše prilike. Čak 17 glumaca, odnosno likova, ravnopravno je raspoređeno u predstavi, što je majstorski potez redateljice Miletić Oručević. Ključna uloga Profesora pripala je Nedžadu Maksumiću, glumcu Pozorišta lutaka Mostar, koji briljira u ulozi čovjeka kojeg su svi poštovali. S Profesorovom smrću (samoubojstvom pištoljem za svinje) radnja u predstavi postaje znantno sporija i slabi joj intenzitet, što ipak ne umanjuje njezinu vrijednost i važnost, jer ova se predstava tiče svih nas.Odlični Ivan Skoko koji igra ulogu Idiota paradigma je gluposti koja vlada ovdje.

Ostale uloge igraju: Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Odluka vodstva triju prijateljskih teatarskih kuća pokazala se kao pun pogodak. Budući da se uskoro očekuje i premijera istoimenog igranog filma, Mlakićev tekst bi mogao obilježiti iduću kulturnu godinu na ovim prostorima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije