Mozaici i freske krase zidove crkve, prevladavaju žuta i crvena boja

Crkva svetih Petra i Pavla u Mostaru - Franjevačka crkva
29.06.2023.
u 14:36

Crkva sv. Petra i Pavla u Mostaru, poznata kao franjevačka crkva, dobila je novi izgled oltara i prostora iza oltara. Crkva je uništena u granatiranju Mostara 1992. godine. Nakon rata ponovno je izgrađena, ali nije bila potpuno završena. Velikim dijelom je obnovljena te su se mise počele služiti u obnovljenoj crkvi pred Božić 2018. godine. No, oltar i prostor oko oltara ni tada nisu bili završeni. Sada je i to završeno te je franjevačka crkva dobila ukrašen oltar i prostor iza oltara.

Prvoga dana trodnevnice, prije molitve krunice, župnik i gvardijan u Mostaru fra Danko Perutina protumačio je freske i mozaik koji krase franjevačku crkvu. Kako je fra Perutina od početka bio uključen u izradu mozaika i freski, za slušatelje Radija Međugorje približio je izgled crkve u Mostaru.

- Na stropu je po sredini pet glavnih prizora iz života našeg praoca Abrahama. S desne strane je Josip i pet najvažnijih događaja iz njegova života, a s lijeve strane je Mojsije i poznati događaji iz njegova života. Prevladaju žuta i crvena boja. Dolje, gdje su te freske iz Novog zavjeta, one su poput stabla koje je snažno i jako, a gore je krošnja jer ova tri lika iz Starog zavjeta su protolikovi Isusa Krista, koji je središte našega života.

S lijeve strane je pet scena iz Isusova života. To su glavne, gdje je Isus na križu. Potom jedna od najjačih freski je posljednja večera, na kojoj se vidi Juda koji je pošao na pričest, bez lica, jer u Bibliji čovjek bez lica i imena je onaj koji ne pripada Bogu, drži vreću iza leđa.

Treća freska s lijeve strane je preobraženje. Tu su Mojsije, Ilija, potom tri učenika Ivan, Petar i Jakov. Četvrta freska prikazuje Isusa u hramu među učiteljima, a peta freska je dar kraljeva.

U središnjem dijelu nalazi se Gospa, Blažena Djevica Marija s djetetom Isusom u naručju. Motiv je uzet iz Međugorja od prvog dana ukazanja, kada se Gospa ukazala s djetetom Isusom.

Kada gledamo s oltara, s desne strane je sveti Petar, ona scena čudesnog ulova, barka samo što nije potonula, staje nogom na šljunak... Taj šljunak je uzet iz Neretve zato što umjetnici uvijek uzmu nešto iz onog ambijenta gdje se oni nalaze, a Isus je pripremio žeravicu.

Gore u desnom kutu je mozaik koji označava uznesenje Blažene Djevice Marije, odnosno njezino usnuće, s lijeve i desne strane su sveti Petar i sveti Pavao. S lijeve strane, gledajući s oltara, jest sveti Pavao koji jednom rukom pokazuje na središte naše vjere, na Isusa koji je u tabernakulu, a drugom rukom pokazuje prema oltaru. Pored Gospe nalaze se četiri manja mozaika.

Dolje s lijeve strane su jaslice i sveti Franjo koji je napravio prve jaslice u talijanskom mjestu Greccio. S desne strane u donjem kutu nalazi se Isus, koji izvlači iz šeola, hada odnosno pakla Adama i Evu, koji su mu s lijeve i desne strane, a u Adamu i Evi on izvlači cijelo čovječanstvo iz pakla. Tako spašava svakog čovjeka, zato što je On zbog toga i došao. Ruke Adama i Eve i svetoga Franje nalaze se na Isusovim zapešćima jer su tu vene, tu je život. Znači, Bog je onaj koji daje život. Gore desno nalazi se mozaik uznesenja Blažene Djevice Marije. Ima i 99 svjetiljki, to simbolizira onih 99 ovaca koje su u toru, koje su u Crkvi, ali Isus odlazi tražiti jednu, stotu koja nedostaje. Također gore s lijeve i desne strane na freskama koje govore o Novom zavjetu nalaze se vrata i prozori koji su tamni, a to znači da izvan Crkve i izvan Krista nema spasenja - opisao je fra Danko Perutina,

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?