Izložba 'Tolerancija' u Mostaru

Mladi trebaju razlikovati nešto 'usput' od onoga što 'ima dušu'

18.07.2023.
u 21:00

Međunarodni putujući poster show "Tolerancija", svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića koji predstavlja radove najutjecajnijih suvremenih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta postavljen je večeras na prostoru Španjolskog trga u Mostaru.

Riječ je o projektu koji promovira važne društvene vrijednosti razumijevanja i poštovanja. Samim time što je izložba prilagođena javnom prostoru, dostupna je širokom gledateljstvu.

Kako je rekao Ilić, izložba će idući tjedan biti postavljena u Beču, čime će to biti 170. postava u 46 zemalja. Dodaje da ova izložba u Europi jedino nije bila postavljena u Švicarskoj i Francuskoj.

- Jako sam sretan da je izložba 'Tolerancija' postavljena ovdje. Mislim da je tolerancija u bilo kojem obliku ovdje potrebna. Drago mi je da je izložba začeta u Ljubljani kada mi se činilo da je važno napraviti nešto za toleranciju – naveo je on.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji koja u današnjem suvremenom svijetu predstavlja izazov grafičkim dizajnerima, Ilić je naglasio da većina umjetnika kopira nekoga.

- Umjetna inteligencija radi isto, ali malo gluplje. Problem je koliko su pametni oni koji to shvate ili ne shvate. Stvar je odgoja mladih da shvate razliku između nečega što je usput i nečega što ima dušu – smatra Ilić.

Producentica izložbe ispred Udruge Rezon Maja Rubinić rekla je kako pojavljivanje ove izložbe u javnom prostoru doprinosi važnim društvenim temama koje potiču na razmišljanje i umjetničku kreativnost.

- Mi kao realizatori ovog projekta dio smo razvoja kontinuiteta kolekcije i koncepta 'Tolerancija' kao i unapređenja kulturnog sadržaja grada. Sigurni smo se da će ova izložba nastaviti putovati i poticati pozitivne promjene u društvu te inspirirati ljude širom svijeta - istaknula je ona.

Poster show Tolerancija ukazuje na značaj prava poštivanja dostojanstva svakog pojedinca. Od trenutka početka svog postojanja 2017. godine prenijela je poruku inkluzije i prihvaćanja te ju je do sada vidjelo preko 400 tisuća ljudi širom svijeta.

Večerašnji poster show Mirka Ilića priredila je Udruga Rezon, uz podršku Fondacije Kvinna till Kvinna, a selekcija plakata bit će postavljena u Mostaru do 28. srpnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?