Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević"

Mladi daroviti glumci pripremaju u Orašju svoj filmski uradak

30.08.2022.
u 11:35

Svake večeri pod zvjezdanim nebom filmovi DHF-a "Ivo Gregurević"

Pod zvjezdanim nebom u prekrasnom ambijentu uz rijeku Savu, koju je legendarni glumac Ivo Gregurević nebrojeno puta nazivao najljepšom rijekom na svijetu, svake večeri prikazuju se filmovi u okviru filmskog festivala u Orašju Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević", piše Večernji list BiH.

Filmska radionica

Već je prvi film u kojemu igra omiljeni posavski glumac izazvao interes publike, a tako će, tvrde u Organizacijskom odboru, biti i sljedeći festivali. Posavljaci tako žive 27. godina uz magiju velikog ekrana u svijetu filmske umjetnosti i festivala, najvećoj ostavštini velikog glumca svojemu rodnom kraju.

Od kada Ivo festival prati s neba, negdje sa svojeg skrovitog mjesta uz Savu, onako neupadljivo kako je to radio sve godine dok je fizički bio s nama i pratio svaki detalj filmske fešte u svojemu rodnom kraju, uvertira pripada mladim darovitim glumcima koji još nisu izrasli u glumačke veličine. Hrvatska matica iseljenika kao vjerni pratitelj oraškog festivala od njezina samog početka pobrinula se za organiziranje i osmišljavanje nove filmske radionice. Ove godine sudjeluje 15-ak mladih iz Poljske, Vojvodine, Hrvatske i BiH koji će pod redateljskom palicom Ivana Mokrovića pripremati svoj autorski kratkometražni film, a svoju premijeru imat će nakon višednevnog rada 31. kolovoza upravo na ovom festivalu.

Proces stvaranja filma

Stvaranje filma u vidu radionica održava se uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića. Cilj joj je, kaže voditeljica projekta HMI Nives Antoljak, mlade buduće filmaše upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije, ma gdje bili, odnosno u bilo kojoj zemlji iz koje dolaze.

Dobiti priliku biti na filmskom setu i raditi s profesionalnim redateljem i glumcem veliki je izazov za te mlade ljude. - Pa naravno da je teško u nekoliko dana smisliti i napraviti nešto lijepo, suvislo, koherentno, ali uopće ne sumnjam da ćemo uspjeti u tome, kao što smo uspijevali ovih godina.

Mladi su uvijek pokazivali interes i entuzijazam, nisu nikad iskazivali nikakve probleme, uvijek su bili spremni raditi i više sati ako treba - objašnjava angažirani redatelj Mokrović. Mladi filmaši u Posavini su nakon dvije iznimno uspješne godine u kojoj su stvorili izvrsne filmske uratke u procesu stvaranja svojega trećeg filma. - Nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti svoj cilj, da ćemo stvoriti film i da će nam sudionici kao i publika biti zadovoljni - kaže Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje. Glumica iz Subotice Dragana Golić zaljubljena je u glumu, u njoj se pronalazi, a boravak u Orašju samo joj povećava znanje, novo je to, kaže, iskustvo i uz to odlično druženje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?