Monografija o TKT Tuzla

Mladen Bićanić: ‘Kazalište je najranjivija umjetnost koja ostavlja trag na ljudima’

31.03.2017.
u 07:00

Monografija “Teatarska čarolija”, čiji su predstavljači, a ujedno i autori, bili Srđan Vukadinović i Mladen Bićanić, predstavljena je publici na 15. TKT Festu Tuzla.

Prema riječima Vukadinovića, monografija sadrži kompletnu djelatnost Teatra “Kabare” Tuzla gdje se nalazi i njegova produkcijska profilacija, gostovanja na drugim scenama, festivalima te sam TKT Fest, kao i šira kulturološka misija.

Festival premijera

Istaknuo je kako je Teatar “Kabare” Tuzla pokrenuo novi festival pod nazivom “Festival premijera” i da je TKT ponudio publici svakog petka po jednu predstavu iz svog repertoara te da uspješno stvara veze s drugim kazalištima kroz izgrađeno povjerenje.

Mladen Bićanić, ujedno i pisac kritika festivala, smatra kako su monografije vrlo bitne, kao i praćenje festivala, jer nam one daju pregled što se zaista događalo, odgovore na pitanja tko je sve sudjelovao, koji je profil predstava bio te odakle su, što je vrlo važno za kazališni život. Monografije daju temelj jednom teatru, naglasio je, ustvrdivši da je kazalište najranjivija umjetnost koja ostavlja trag na ljudima. Uslijedila je izvedba predstave “Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina u produkciji Dorćol Platza iz Beograda. Na 4. festivalskoj noći 15. TKT Festa, sinoć je Zijah Sokolović izveo svoju kultnu monodramu “Glumac je... glumac je... glumac” na isti datum premijere u Sarajevu i na taj dan obilježio njezin rođendan. Tekst predstave je preveden na njemački, engleski, francuski, poljski, talijanski te esperanto jezik i igrana je u više od 20 zemalja svijeta više od 1800 puta. Monodramom se postavlja pitanje što je u biti glumac i koja je njegova funkcija. Predstava je interaktivnog karaktera i za Zijaha Sokolovića predstavlja svojevrsni obračun sa samim sobom, prostorom i svijetom u kojem živi razumijevanjem značenja glumačkoga poziva. Zbog velike potražnje za ulaznicama predstava je odigrana u dva termina.

Pučka komedija

U okviru Festivala sutra će biti upriličena promocija edicije Ars scena izdavačke kuće Clio iz Beograda, nakon čega će biti izvedena pučka komedija “Krtica Martin” u produkciji Kazališta Virovitica, priopćeno je iz Direkcije TKT Festa Tuzla. Kazališni festival regionalnog karaktera Teatar “Kabare” Tuzla Fest (TKT Fest) otvorio je svoja vrata 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta i trajat će do 4. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije