središnja svečanost

Miro Gavran dobitnik godišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić“

Miro Gavran
29.04.2023.
u 11:38

Prosudbeno povjerenstvo za godišnju nagradu „Antun Branko Šimić“ jednoglasno je predložilo Upravnomu odboru DHK HB, a Upravni odbor usvojio prijedlog i odlučio da godišnju nagradu dodijeli Miri Gavranu za poemu naslovljenu „Obrana Jeruzalema“, objavljenu 2022. godine

Na središnjoj svečanosti 60. Šimićevih susreta u Grudama je u petak Miri Gavranu dodijeljena godišnja nagrada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne „Antun Branko Šimić“.

Na natječaj za dodjelu dodišnje nagrade DHK HB „Antun Branko Šimić“ prijavilo se dvadeset i osam autora s dvadeset i devet djela objavljenih u 2022. godini.

Prosudbeno povjerenstvo, u sastavu Mato Nedić (predsjednik), Ružica Soldo, Ljubo Krmek, nakon nekoliko krugova konzultacija, sačinilo je uži izbor djela o kojima su raspravljali te su iz toga izbora izdvojili dva djela koja su kvalitetom iznad ostalih, a to su „Povijest hrvatske književnosti (Hrvatsko pjesništvo od predrenesanse do zrele romantike, knjiga 1.), književno-znanstveno djelo Miljenka Buljca te poema Mire Gavrana „Obrana Jeruzalema“, priopćeno je iz DHK HB.

Prosudbeno povjerenstvo za godišnju nagradu „Antun Branko Šimić“ jednoglasno je predložilo Upravnomu odboru DHK HB, a Upravni odbor usvojio prijedlog i odlučio da godišnju nagradu dodijeli Miri Gavranu za poemu naslovljenu „Obrana Jeruzalema“, objavljenu 2022. godine u nakladi Stilus knjige iz Zagreba.

Pjesnički izraz Mire Gavrana u poemi „Obrana Jeruzalema“ nije natopljen snažnim stilskim sredstvima, zagonetnim metaforama, obiljem lirskih paralelizama, razigranim sinestezijama, ali je bogat ritmom, pisan ne samo da bi se čitao, nego da bi se govorio, da bi se čuo i preko sluha upio, došao do svijesti i svojim porukama prodahnuo čitatelja/slušatelja.

Gavranovi su stihovi pisani jednostavnim jezikom, njima je moguće ostvariti snažnu i pouzdanu komunikaciju s čitateljem kako bi čitatelju bila nedvojbeno jasna pjesnička poruka. Oni su pisani da nadglasuju zaglušnu buku našega doba, buku nastalu od ratnih eksplozija, od rada strojeva, od mnoštva vozila; pisani su ne samo kako bi bili čitani, nego i da bi bili slušani.

Pored nagrade „Antun Branko Šimić“, na svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najuspjelije literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola te studente, kao i nagrade za najuspješnije likovne radova.

Prije svečane akademije članovi DHK HB Blanka Kraljević (Široki Brijeg), Hrvoje Barbir Barba (Ploče), Marela Jerkić Jakovljević (Mostar), Stanko Krnjić (Dubrovnik) i Ljubica Benović (Zagreb) posjetili su grudske škole i u ugodnom druženju s učenicima prezentirali svoj rad i rad DHK HB, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?