Otvoren Treći festival mediteranskog i europskog filma

Milojević: Festival će ispuniti zadatak i privući domaće i strane produkcijske kuće da snimaju u Hercegovini

05.08.2015.
u 13:03

Tijekom festivalskih dana bit će prikazano dvadesetak filmova: mediteranski film, europski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu

Treći festival mediteranskog i europskog filma otvoren je u Trebinju dodjelom nagrada "Zlatni platan" za izniman doprinos euromediteranskoj kinematografiji glumcima Petru Božoviću i Nedi Arnerić umjesto koje je odličje preuzeo kolega Radoš Bajić, objavila je Srna. Festival je otvorila slovenska glumica Savina Geršak koja je rekla kako je u Trebinje došla "po staru Savinu" koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina. Geršak, koja je smatrana jednom od najljepših glumica bivše Jugoslavije, uručena je "Izuzetna povelja Leotara" za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu. "Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam", istaknula je Geršak.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslavenskog glumišta, zahvaljujući za dodijeljenu nagradu za izniman doprinos euromediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

"Trebinje je grad u kojem bih volio živjeti", rekao je Božović nakon što mu je nagradu uručila Geršak, što je pozdravljeno gromoglasnim pljeskom trebinjske publike. Iako nije bila u mogućnosti doći u Trebinje, okupljene je u Kulturnom centru Trebinje tonskim zapisom pozdravila laureatkinja "Zlatnog platana" Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio redatelj i glumac Radoš Bajić.

"Ova nagrada mi je iznimno značajna, osobito jer se dogodila poslije Milene Dravić koja je ovu nagradu dobila prošle godine. To me obvezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila", rekla je Arnerić i dodala kako misli da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu" redatelja Radoša Bajića.

"Ovaj festival ima perspektivu i nadam se da će postati prepoznatljiv. Došao sam u Trebinje dati svoj skroman doprinos", dodao je Bajić pozivajući publiku da nazoči premijeri njegova filma "Za kralja i otadžbinu" koji će biti prikazan u 20 sati na ljetnoj sceni Kulturnog centra. Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da će se grad potruditi biti dobar domaćin i otvoriti "vrata i srce Trebinja". Navodeći da je ovaj festival filma u gradu na Trebišnjici samo inicijalni segment budućeg intenzivnog filmskog života u Trebinju, Ćebedžija je izrazio nadu da će on rezultirati novom tehničkom bazom gradskog kina.

Brojni filmski umjetnici iz regije družit će se idućih dana s domaćinima, kako na sceni tako i u nekoliko širom svijeta čuvenih vinarija. Tijekom festivalskih dana bit će prikazano dvadesetak filmova: mediteranski film, europski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu. 

Selektor i umjetnički direktor Festivala Peđa Milojević izrazio je nadu da će manifestacija ispuniti svoj zadatak i privući domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti važan ekonomski faktor za regiju.

U okviru svečanog otvaranja festivala prikazani su filmovi "Hercegovina" Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti – Savina Geršak i Petar Božović.

Organizatori festivala su "Tangram centar" iz Beograda, Alpe Adrija kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova "Kulturni centar" iz Trebinja. Medijski pokrovitelj festivala je "Elta" televizija, dok su medijski sponzori "Radio Trebinje", "Glas Trebinje" i portal "Trebinje lajv".

Posebna zahvalnost upućena je Elektroprivredi Republike Srpske, Hidroelektranama na Trebišnjici, ElektroHercegovini, brojnim vinarijama i restoranima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?