SARAJEVO

Meksički reditelj Michel Franco prošetao crvenim tepihom na Festivalskom trgu

17.08.2021.
u 20:42

Michel Franco, slavni meksički reditelj, scenarista i producent koji će večeras preuzeti Počasno Srce Sarajeva, prošetao je crvenim tepihom u sklopu 27. izdanja Sarajevo Film Festivala.

Franco nije bio na prošlogodišnjem festivalu koji je zbog pandemije održan u online formatu pa će mu stoga Počasno Srce Sarajeva biti uručeno večeras u Ljetnom kinu, a prije projekcije njegovog filma “Novi poredak” u 20:30 sati.

Novi poredak” je premijerno prikazan u Veneciji 2020. godine, gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u se prikazuje u okviru programa Open Air.

Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku SFF-u.

Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na SFF-u prikazan njegov prvi dugometražni film “Daniel i Ana”, koji je premijeru imao u sekciji “Directors’ Fortnight” na Filmskom festivalu u Kanu.

Uprkos promjeni vremena i kiši, Festivalski trg je u večeras posjećen, a brojnim regionalnim i svjetskim zvijezdama to nije bila prepreka da i večeras prošetaju crvenim tepihom.

Crvenim tepihom večeras su prošetali i Davide Abbatesciani, Cem Ozay, Antoneta Alamat Kusijanović, Teresa Cavina, Elma Hašimbegović, Mirona Radu, Ognjen Glavonić, Hristo Hristozov, Lorna Tee, Hanna Szczepkowska, Danijel Pek i Tanja Božinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?