Korizmeni koncert u Čapljini

Kultura “Pro arte” je nešto posve drugačije

23.03.2016.
u 11:00

Komorni pjevački ansambl “Pro arte” priredio je korizmeni koncert u prostoru Umjetničke galerije hrvatskog kulturnog središta u Čapljini. Ovaj, zbog načina izvođenja, bez instrumentalne pratnje, specifični koncert naišao je na dobar odziv među Čapljincima koji su ispunili dvoranu. Posjetitelji su u tišini, kako to i priliči komornoj glazbi, odslušali skoro 52-minutni nastup i na koncu izvođače nagradili burnim pljeskom.

Na repertoaru su bile kompozicije “The Lamb” (J. Tavanera), zatim “Agnus Dei” (G. P. Palestrina), “Stala plačuć’ tužna mati” (Z. Kodaly), “Agnus Dei” (S.Barbera), pa “Adoramus Te, Christe” (J. Ev. Habert), “Funeral Ikos” (J. Tavener) i “Vexilla regis” (A. Brucknera). Nakon završetka koncerta, s obzirom na specifičnost komornog pjevanja, prof. Katju Krolo-Šarac, voditeljicu ansambla, zamolili smo da objasni kako je došlo do osnivanja ansambla:

“Dolaskom u Hercegovinu radila sam najprije u osnovnoj, pa srednjoj glazbenoj školi, a zatim na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti. U razgovoru sa studentima došli smo na ideju kako bi bilo zanimljivo ponuditi nešto drugačije, nešto što nema u Hercegovini. S tom idejom ovaj ansambl pokrenulo je nas četrnaest pjevača. Pokušavalo svladavati a cappella program koji je iznimno težak i zahtjevan. Cjelovečernji koncert od 40 do 50 minuta na pozornici, konstantno pjevanje bez instrumentalne pratnje, zahtjeva veliki trud, tako da smo ispred sebe postavili visoke kriterije, ali ne damo se obeshrabriti. Naravno, svaki početak je težak, ali se nadamo kako će se stvari razvijati sve bolje i bolje i da ćemo privući nove članove, a i publiku koja će rado dolaziti na naše koncerte.”

- Kakve su reakcije, još ste uvijek na početku, jeste li zadovoljni?

- Jesmo, mi smo mlad ansambl, svega godinu dana postojimo, do sada smo imali samo pozitivne reakcije publike. Naravno, ovo je program i vrsta glazbe za posebnu publiku, klasična glazba, ozbiljna, bez instrumentale pratnje. Možda nemamo širok krug publike, ali oni koji dođu, zaista dolaze s ljubavlju i velikim zanimanjem za to, tako da nam je drago što njima možemo priuštiti nešto u tom pogledu.

Inače, Katja Krolo-Šarac je Zagrepčanka koja je nakon izobrazbe u rodnom gradu i Grazu udajom stigla u Hercegovinu, Donji Veliki Ograđenik.

Koncert Komornog pjevačkog ansambla “Pro arte” u Umjetničkoj galeriji organizirala je Založba kralja Tomislava iz Čapljine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?