balerine Mostar Arabesque

Kući se vratili s punim koferom medalja

21.02.2018.
u 08:50

Balet Mostar Arabesque ostvario je najveći uspjeh u svojoj povijesti vrativši se s Balkanskih kvalifikacija za završnicu Svjetskog kupa u plesu (Finale Dance World Cup 2018.), održanih u Zenici, s pregršti medalja. I ono što je najvažnije za te mlade balerine je da su sve (njih 31) uspjele izboriti plasman u završnicu Svjetskog prvenstva koje će se održati u španjolskom gradu Sitges koncem lipnja i početkom srpnja ove godine. Arabesque su se u Zenici predstavile s pet skupnih koreografija, od kojih su tri osvojile prvo mjesto, a dvije drugo.

Prvo mjesto u kategoriji trio klasični balet osvojile su Emina Kulukčija, Elena Slezak i Klara Ozvatić. Skupina “Buketići” dobila je posebnu nagradu - besplatne kotizacije za finale u Španjolskoj.

Sva djeca, njih 31, koja su bila prijavljena na kvalifikacije DWC-a u Zenici, kvalificirala su se za finale, što je najveći uspjeh ove baletne škole do sada.

Direktorica Baleta Mostar Arabesque prof. Arleta Ćehić, koja već 12 godina čini ogromni napor u oživljavanju baleta u HNŽ, ali i šire, ne skriva svoje zadovoljstvo i ponos na svoje učenice:

- Ogromna je stvar dovesti 31 dijete od 5 do 15 godina na međunarodno natjecanje i uspjeti da se svako od njih kvalificira u finale ovakvog tipa. Moj cilj je od samog početka bio omasoviti balet i približiti ga običnom čovjeku. Mislim da se ova domena umjetnosti treba više ponaroditi kako bi još više došla do izražaja i opstala u ovom modernom vremenu.

Prof. Ćehić nadalje ističe da je svjesna logističkih nedostataka i uvjeta u kojima se radi i da sam izlazak u svjetski vrh zahtijeva sasvim drugi koncept koji je nemoguć bez potpore šire društvene zajednice. Shodno tome su i očekivanja umjerena, ali sama činjenica ostvarene mogućnosti da se stane rame uz rame s akademijama i školama koje imaju vrhunsku logistiku i financijsku potporu svojevrsni je uspjeh i pokazatelj da mi na ovim prostorima nismo u deficitu s talentima u baletnoj umjetnosti. Podsjetimo da Balet Mostar Arabesque djeluje od 2006. godine i da je svojim postojanjem, koreografskim promišljanjima, kostimima i scenskim nastupima bitno utjecao na plesnu scenu u Mostaru i šire. Iza sebe ima mnoga svjetska natjecanja, suradnju sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Carolyn Dorfman Companyjem iz New Yorka, Richardom Montezom, a tradicionalno su prisutne na otvaranju Večernjakova pečata - izbora za osobu godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije