Vitez

Kružok viteških intelektualaca i kulturnjaka “Kulturni četvrtak”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
02.07.2016.
u 10:00

Napretkov “Kulturni četvrtak” – kružok viteških intelektualaca i kulturnjaka - ovog je četvrtka ugostio i sudionike iz Busovače, Sarajeva, pa čak i Zagreba. Agilni viteški napretkovac, književnik Anto Zirdum, uz podršku Zorana Kupreškića, predsjednika viteškog Napretka, predstavio je nazočnima, među kojima je bilo i glazbenika, slikara, književnika, ali i nemali broj viteških studenata koji cijene i prepoznaju važnost kulture, ambiciozan i vrlo zanimljiv projekt.

Riječ je o stvaranju koreodrame - plesne i glumačke predstave u čijem bi nastanku sudjelovali ne samo viteški i bosanski umjetnici, nego i umjetnici iz europskih, uglavnom podunavskih zemalja.

Tema koreodrame povezana je s onime što već neko vrijeme zaokuplja autorsku maštu Ante Zirduma: europske kraljice, banice i princeze bosanskog podrijetla. Nekolicina važnih europskih vladarica u povijesti rođena je u Bosni, o čemu se malo zna i govori. Jedna od takvih je i poljska kraljica Jadviga, unuka Stjepana II. Kotromanića.

S mužem Jagelom bila je na čelu Poljsko-Litavske Unije.

O Jadviginom podrijetlu, sudbini, životu i vladanju, posebno o njezinoj skrbi za potrebite kroz gradnju bolnica, ali i za kulturu i znanost, odnosno krakovsko sveučilište, nazočnima je govorila Đurđica Čilić Škeljo, polonistica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Nadu da će ovaj projekt, koji bi trajao dvije godine i u kojem bi koreografi, glazbenici, slikari i književnici ostvarili kreativnu suradnju međunarodnog karaktera, uistinu mogao zaživjeti, osnažio je dolaskom i iskazivanjem podrške i Josip Križanović, član središnje uprave HKD Napredak. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?