Predstavljena fotomonografja o djelovanju KUD-a Rudine, župa Vidoši - Livno

Kroz KUD Rudine do danas je prošlo oko 350 članova svih dobnih skupina

18.07.2023.
u 20:47

U toploj srpanjskoj večeri atrij Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno bio je najbolje mjesto za predstavljanje fotomonografije u povodu desete obljetnice djelovanja Kulturno-umjetničkog društva Rudine, župa Vidoši - Livno, piše Večernji list BiH. Zapravo, društvo djeluje već 13 godina, no tri godine korone učinile su svoje, pa su i proslava desete obljetnice i predstavljanje monografije "zakasnili" isto toliko.

U fotomonografiji su sadržani svi, ili gotovo svi, nastupi u zemlji i inozemstvu, izuzev onih na TV ekranima, a riječ je o više od 750 fotografija u full coloru i 320 stranica koje sve to prate nadahnutim, a povremeno i vrlo duhovitim tekstom koji su članovi društva baštinili s izvornošću tradicije svoga kraja. I upravo u cilju očuvanja i promicanja običaja, tradicije i kulture svoje župe i livanjskog kraja, početkom 2010. KUD Rudine je osnovan i već u toj prvoj godini imao je 17 nastupa, što je u predstavljanju publikacije posebno naglasio magistar filozofije i povijesti Jure Miloš. I on i poznati TV voditelj Branko Uvodić, koji s društvom surađuje od samih početaka, istaknuli su da je monografija prava riznica fotografija zahvaljujući predsjedniku Rudina Josipu Perkoviću, koji je svaki događaj, svaki nastup vrijedno fotografirao i čuvao u svojoj arhivi.

 

Inače, monografija je podijeljena u više poglavlja: nastupi u županiji i izvan nje, nastupi u inozemstvu (Hrvatska, Austrija, Njemačka, Srbija), zatim poglavlje nastupa u serijalu HTV "Lijepom Našom" te posebno poglavlje – Međunarodna ocjenjivačka smotra folklora pod nazivom "Gospojina". Održano ih je ukupno šest, s tim da je prva 2010. godine okupila 15.000 posjetitelja. Na smotrama su, uz društva iz BiH, sudjelovala i društva iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Inače, te smotre održavale su se na Veliku Gospu, 15. kolovoza, što je i dan patrona župe Vidoši, a sve se odvijalo na Čajiru uz rijeku Sturbu, tradicionalnom sajmu na kojemu su se okupljali ne samo župljani nego i žitelji Livna i susjednih općina.

Kroz KUD Rudine do danas je prošlo oko 350 članova svih dobnih skupina i iz svih sela vidoške župe, a i šire, a umjetničkom koreografu Mirku Perkoviću pri ruci su redovito bili i prijatelji iz Hrvatske i BiH, Danijel Šota, dugogodišnji direktor Vinkovačkih jeseni, te Miroslav Šilić, poznati bh. etnokoreolog i koreograf.

Cijelu večer pjesmama iz svog bogatog repertoara upotpunile su muška i ženska pjevačka skupina koje s ponosom nose specifične narodne nošnje livanjskog kraja. Bila je to prigoda i da zahvale svima onima koji su ih pratili u proteklih 13 godina, svojim sugrađanima, članovima, prijateljima i predsjednicima KUD-ova koji su došli na predstavljanje fotomonografije (KUD Tribanj, KUD Kamešnica, HKUD Hercegovac, KUD Bebrina (RH)) te predstavnicima crkvenih i civilnih vlasti svih razina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?