Dominikanski samostan

Koncertna izvedba ‘Dive’ u Dubrovniku

12.03.2016.
u 07:00

Dubrovački simfonijski orkestar zajedno s Akademskim zborom Pro musica, Zborom glazbene umjetnosti i solistima iz Mostara večeras će, s početkom u 20 sati, u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku izvesti koncertnu praizvedbu opere “Diva”. Ulaz na koncert je besplatan.

Kršćanska kultura

Riječ je o prvoj hrvatskoj operi u Bosni i Hercegovini za koju je libreto napisao fra Ante Marić, glazbu don Dragan Filipović, a aranžman priredio Fedor Vrtačnik. Koncert će se održati u sklopu otvaranja manifestacije Dani kršćanske kulture u gradu pod Srđem.

Lik Dive Grabovčeve uz opće ljudske vrijednosti postao je inspiracija za različita umjetnička djela. Napisane su pjesme, izrađene skulpture, izvedene brojne dramske predstave, odigrane filmske scene.

Opera “Diva” nazvana i nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, djevojci željnoj slobode izbora, glazbeno-scensko je djelo u četiri čina.

Don Dragan Filipović spomenuo je brojne suradnje koje je njegov zbor ostvario s Orkestrom, a maestro Domeniko Briški naglasio je kako je opera “Diva” ponos hrvatskog naroda na ovim prostorima te je izrazio veliko zadovoljstvo dirigiranjem ovim koncertom.

Solisti koji će nastupiti na koncertu su Monija Jarak, Davor Radić,

Anita Ljubić, Monika Bule, Marija Škobić, Karlo Miličević, Toni Nežić, Mario Krnić, Mario Bevanda, Hrvoje Merdžo, a nastupit će i ženska klapa Drača.

Nakon Dubrovnika, operna praizvedba “Dive” će se održati u Mostaru 15. ožujka u Hrvatskom

domu hercega Stjepana Kosače, kada će koncertima dirigirati Domeniko Briški i Mladen Tarbuk. Režija ovog kompleksnog glazbeno-scenskog djela povjerena je zagrebačkoj opernoj redateljici Jasni Žarić, a glavna uloga Dive Grabovčeve pripala je mostarskoj pjevačici Moniji Jarak.

“Riječ je o jednoj izuzetno zanimljivoj priči, osim toga vrlo poznatoj legendi koja će u BiH pobuditi veliko zanimanje kod publike”, kazala je Žarić.

Veliko zanimanje

Inače, za ovu operu danima vlada ogromno zanimanje i traži se ulaznica više. Svi koji drže do kulturnih vrijednosti žele biti dio povijesnog čina izvođenja prve hrvatske opera u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?