Projekt “Četiri grada umjetnika (Mostar – Cambridge – Sarajevo – Zagreb)”: Bachove kantate premijerno izvedene u Mostaru i Sarajevu

Koncerti su ostvarili svoj cilj, ato je promidžba vjere u humanizam, čovjekoljublje, kozmopolitski ideal

26.10.2023.
u 16:33

U organizaciji Studija glazbe Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Srednje muzičke škole Sarajevo i profesionalnih glazbenika Mostara, Cambridgea, Sarajeva i Zagreba održani su umjetnički koncerti, i to u ponedjeljak, 23. listopada u 19 sati u kapelici franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru i u utorak, 24. listopada 2023. godine u 19 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Veliki uspjeh

Koncertni je program premijerno donio dvije Bachove kantate u cijelosti u ova dva grada Bosne i Hercegovine, i to kantatu BWV 82 “Ich habe genug” te kantatu BWV 54 “Widerstehe doch der Sünde”. Oduševljenje slušatelja bilo je toliko da su glazbenici vraćeni na bis četiri puta (posebno u Sarajevu) te je, osim glavnog programa, Michael Copley izveo i stavak “Largo” iz Vivaldijeva Koncerta za sopranino block flautu i gudače RV 443.

U izvedbi kantata sudjelovali su solisti: Adema Pljevljak-Krehić, sopran (Sarajevo); Marin Vitas, kontratenor (Zagreb); Michael Copley, flauta (Cambridge); Amela Plosko, organ continuo (Mostar) te komorni gudački ansambl violina – Darko Linarić, Renata Prizmić Linarić, Ante Slišković, Marina Đorđević, Radmila Pešut, Ana Pešut, Ana Barbarić, Lucija Paradžik; viola – Tatjana Romanić, Ema Zupčević; violončela – Nejla Komar, Kanita Mekić; kontrabas – Miloš Jevtić (u Sarajevu).

Moderatorice obaju koncerata, uz idejnu začetnicu ove veličanstvene glazbe prof. mr. art. Amelu Plosko, bile su: u Mostaru pročelnica Studija glazbe i prodekanica za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom FPMOZ-a prof. dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, a u Sarajevu ravnateljica Srednje muzičke škole Tatjana Romanić. Za ove jedinstvene izvedbe u crkvenom prostoru glazbenici zahvaljuju gvardijanu Darku Perutini i prof. dr. sc. Darku Tomaševiću. Također, posebnu zahvalu upućuju i rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, dekanu FPMOZ-a prof. dr. sc. Marinu Ćorluki, SUMITU-u, Pressumu, koji su svojim donacijama potpomogli cijelu realizaciju ovoga nesvakidašnjega projekta “Četiri grada umjetnika (Mostar – Cambridge – Sarajevo – Zagreb)”. Ovo glazbeno putovanje značajno je iskustvo za učenike, studente i profesore, a uspješni završni koncerti, svakako, označavaju početak bogate i kulturne suradnje profesionalnih glazbenika ovih četiriju gradova.

Kulturološke vrijednosti

Koncerti su ostvarili svoj cilj, a to je promidžba vjere u humanizam, čovjekoljublje, kozmopolitski ideal, uz želju da široj društvenoj zajednici daju “utjehu” u djelima sveobuhvatne kulturološke vrijednosti za cijeli svijet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije