Ljubuški

Kolonija iznjedrila 400 radova

26.08.2017.
u 08:00

Slikari naivne umjetnosti hlebinske škole, postali su redoviti, uvaženi i rado viđeni gosti u Ljubuškom. Desetorica njih sudjelovali su i u ovogodišnjoj 12. po redu likovnoj koloniji “Ljubuški”, koja je održana u ljubuškom selu Grab. No, zanimljivo je i za svaku pohvalu to da je ovo peti put kako u svijetu poznati i priznati hrvatski naivci dolaze i slikaju u Ljubuškom i obogaćuju njegovo kulturno blago. Dolaze na poziv akademskog kipara Vinka Galića, osnivača kolonije. To je izvanredan projekt, koji je donio iznimno velike plodove, a u tome su nemjerljiv doprinos dali i hlebinski naivci. Nekoliko godina održavala se u selu Bijača i na prijedlog Ivana Mihaljevića, koji pomaže Vinku u organizaciji, premještena je u Grab u kuću Ivanove sestre Zore Bebić, jer su tu uvjeti za boravak i slikanje znatno bolji. - Stvoreno je jedno veliko i trajno prijateljstvo. Ljudi ovdje su jako ljubazni i gostoljubivi, malo i rijetko toga igdje ima i za nas je to jedno veliko iznenađenje. Puno sam prošao po svijetu, više od pole Europe i po prekooceanskim zemljama, ali ovakvo nešto se samo može sanjati - oduševljeno priča Vladimir Dolenec iz Hlebina. Dodaje da dolasci i kontakti, zahvaljujući slikarstvu, prelaze u tradiciju te da bi se moglo razmisliti o bratimljenju općina Hlebina i Ljubuškog. Njegove tri slike se nalaze u muzeju Louvre u Parizu. - Ovdje se izvanredno lijepo osjećamo i s užitkom slikamo, i vjerujemo da ćemo opravdati svoj dolazak. Svi slikamo uljanim bojama na staklu, tehnikom koja je proslavila našu naivu. Svaki od nas je ostavio po dvije slike ovdje, a tako ćemo učiniti i na Blidinju - kaže Zlatko Kolarek, slikar iz Hlebina, kojem je ovo treći dolazak u Ljubuški. I Josip Gregorić iz Koprivnice je treći put, a Stjepan Pongrac iz Hlebina peti put u koloniji u Ljubuškom. Oni su imali dvije posebne zadaće u selu Bijači - oslikali su veliko jaje i vodili školu slikanja za 23 djece pučkoškolaca. - Jaje je visoko 2,05 m, a obujam je 4,40 m u najširem dijelu. Oslikana su četiri prstena, u svakom prstenu po četiri godišnja doba. To je posebno jaje u odnosu na ona koja smo radili i koja su išla po svijetu - od Rima, Berlina, New Yorka i drugih gradova. Što se tiče djece, bila su posebno oduševljena ovom vrstom slikarstva, nisu se dosad susretali s naivom i slikanjem na staklu - kažu slikari Josip i Stjepan. S njima su i kolege: Branko Matina (Hlebine), Stjepan Ivanec (Pitomača), Mirko Horvat (Kloštar Podravski), Mirko Markešić (Stara Diklenica), Ivan Rođak (Bjelovar) i Ivan Rep (Podravske Sesvete).

Osnivač kolonije Vinko Galić je iznimno zadovoljan ovogodišnjim i ukupnim rezultatima. - Dosad je kroz koloniju prošlo ukupno 120 slikara i kipara, uglavnom iz Hrvatske i BiH. Za ovih 12 godina nastalo je oko 400 radova, različitih umjetničkih djela, od kojih je 103 raspela u drvetu, a slikari naivci ostavili su oko 100 svojih slika. Sve to darovao sam crkvi, točnije Galeriji Majka u franjevačkom samostanu na Humcu - kaže zadovoljno Vinko Galić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije