Pjesme Darka Juke u Vijencu

Književnost me intimno najviše određuje, a ovo što sada radim nametnula je okrutna stvarnost

26.04.2020.
u 11:31

Dvanaest pjesama mostarskog novinara i književnika Darka Juke objavljeno je u novom broju zagrebačkog Vijenca, i to nije prvi put da je njegovo stvaralaštvo prepoznato u uglednim književnim časopisima. To je za njega, ističe za Večernji list, iznimno priznanje i na polju književnosti za koje sam kaže kako ga intimno najviše određuje.

Respektabilna potvrda

- Istina, odluku uredničkoga vijeća Vijenca Matice hrvatske da objavi svih 12 pjesama koje sam im poslao doživljavam kao respektabilnu potvrdu vrijednosti načina na koje svoje misli i poimanja susreta i svijeta oko sebe pretačem u stihovlje. Moja je poezija prvi put na stranicama Vijenca bila čak desetljeće ranije, a objavljivana je i u Hrvatskom slovu, Motrištima, Osvitu…

Ipak, ova objava osobito mi je bitna jer njome najavljujem izlazak svoje knjige pjesama “Teštamentum”, petnaest godina nakon “Usuda tišine”, odnosno sedamnaest od mojega prvijenca “Sjetni tragovi” – kaže nam Juka.

U tisku su mu, zapravo, tri knjige, novo troknjižje čija je promocija bila dogovorena za svibanj ove godine, u sklopu Mostarskoga proljeća – Dana MH Mostar, ali, nažalost, kao i samo Proljeće, odgađa se za neka bolja i sigurnija vremena.

- Priroda posla kojim se bavim ne ostavlja mi prostora za intenzivno pisanje, nikako ne za onoliko koliko bih htio i za koliko imam stvaralačku potrebu. Ipak, i poeziju i prozu te novinarske kolumne u proteklih petnaest godina objavljivao sam u čitavom nizu časopisa, zbornika, tiskanih i elektroničkih medija, a sve je to sada sabrano među korice triju knjiga koje, uz nemjerljivu pomoć pjesnika Mire Petrovića, izlaze u nakladi Matice hrvatske Mostar, s pozitivnim recenzijama profesora i akademika poput Mile Lasića, Josipa Muselimovića, Antuna Lučića, Tomislava Marijana Bilosnića… - ponosan je Juka.

Riječ je o knjizi “Jukine crtice”, sa 100 njegovih britkih kolumni, knjizi poezije “Teštamentum” i knjizi proze “Krikovi sjećanja” koja donosi književnu obradu potresnoga sjećanja preživjeloga sudionika tragičnih zbivanja s kraja Drugoga svjetskog rata. Dok razgovaramo o književnosti, dotičemo se i pandemije koronavirusa koja je našu svakodnevicu pretvorila u nešto sasvim novo. To je i Juka osjetio na svojoj koži kao savjetnik premijera HNŽ-a koji svakodnevno, uime Županijskog stožera civilne zaštite, komunicira s javnošću.

- Pandemija nam je svima iz korijena izmijenila živote i sada su misli o promociji u nekom drugom planu. Ovih dana knjige izlaze iz tiska, o njima će se čuti i u virtualnom svijetu, a ako ih čitatelji prepoznaju kao nešto što vrijedi, živjet će one svoj život i hoditi svoj put – pozitivan je autor kojeg smo upitali kako se osjeća u neočekivanoj novoj ulozi press-lica u vremenu krize i spaja li svoju kreativnost i poetičnost s tom društveno odgovornom ulogom.

Osobnost i svakodnevni rad

- Ovo što trenutačno radim nametnula je okrutna stvarnost s kojom se svi zajednički nosimo. Stečeno iskustvo u kriznom komuniciranju stavio sam na raspolaganje kako bih pomogao i, premda je stresno, ohrabruju posljednji pokazatelji i otvaraju prostor nadi kako bi, ako ostanemo razumni i odgovorni, sve ovo moglo uskoro biti iza nas. Pitate spajam li crte svoje osobnosti sa svakodnevnim radom. Čini mi se kako je to neizbježno, a i pokazatelj je iskrenosti i predanosti pozivu – poručio je Juka, inače i nekadašnji Večernjakov novinar i ravnatelj Galerije Aluminij, najavljujući i knjigu pripovijetki koje tematiziraju mistiku i prošlost naših krajeva, “u hodu rubom zbilje i nadnaravnoga”.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?