Projekt Društva pisaca BiH

“Književna karavana” pisanu riječ dovela i u najdalja mjesta

08.06.2016.
u 07:00

Ovogodišnji program “Književnih karavana”, koji je obuhvatio književne susrete u sedam bh. gradova, bio je namijenjen ljubiteljima književnosti svih dobi. Posebna pozornost posvećena je kulturno-obrazovnoj ulozi i razvijanju svijesti učenika osnovnih i srednjih škola o značaju književne riječi i književno-estetskih vrijednosti.

Ključaninova ideja

Književne karavane krenule su 10. svibnja, posjetivši Sarajevo, Zenicu, Sanski Most, Brčko, Mostar, Tuzlu i Banju Luku.

Predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan se za Fenu prisjetio kako je ideja književnih karavana potekla od nedavno preminulog Zilhada Ključanina koji je predložio da se organiziraju skupine pisaca koji bi putovali u manja mjesta i tamo nastupali zajedno s piscima koji žive u tim mjestima, razgovarali s učenicima i razmjenjivali iskustva. On se prisjetio značaja koji su književne karavane imale u njegovu odrastanju.

Mjesec knjige

- Listopad je u Jugoslaviji bio mjesec knjige. Tada su kroz Jugoslaviju putovale skupine pisaca koje su dospijevale i u najmanja mjesta, tako da su svakih nekoliko godina djeca iz Duvna ili Babušnice, Tomaševa imala priliku vidjeti pisce koje su znala iz čitanki. Za sebe sam, još tada, taj program nazvao “Iz čitanke u život” jer sam u svom Duvnu imao priliku u nekoliko godina vidjeti niz pisaca iz čitanke: Branka Ćopića, Desanku Maksimović, Miru Alečković i druge - kaže Karahasan.

On je također naveo da ga raduje pomisao kako će sada neki novi dječaci doživljavati uzbuđenje i radost koje su njemu donosile književne karavane.

Potpredsjednik Društva pisaca u BiH Edin Konjhodžić smatra da su karavane doprinos nastojanjima obnavljanja književne scene u BiH, povezivanju i afirmaciji bh. književnika te promociji književno-estetskih vrijednosti.

Književnik Goran Samardžić kaže kako je ova ideja jednostavna i humana.

- Nekoliko književnika napuni naprtnjače svojim djelima i otputuje malo od kuće, čitaju i druže se formalno i neformalno s publikom i tamošnjim kolegama. Nije tajna da je publika u manjim mjestima zahvalnija i vibrantnija, a često i brojnija, te da se s pijetetom odnosi prema autoru - naveo je za Samardžić. Ističe kako je cilj književnih karavana pisanu riječ provesti do najudaljenijeg kuta Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?