zbirka

Knjiga “Leteći ljudi” Lidije Pavlović-Grgić

01.03.2016.
u 07:00

Književnica, publicistkinja i novinarka Lidija Pavlović-Grgić održala je u Fondaciji “Izvor” u Sarajevu promociju zbirke poezije “Leteći ljudi”. Uz autoricu, u programu su sudjelovali Laura R. Eckman, instruktorica engleskog jezika iz Fondacije “Izvor”, izdavač i urednik knjige Milo Jukić i recitator Daniel James Parsons. Govoreći o nastanku i višejezičnosti knjige koja, uz 60 pjesama na hrvatskom jeziku, sadrži i prijevode na njemački, engleski, talijanski, slovenski i albanski jezik, autorica je kazala:

“Ova knjiga objedinila je pjesme i njihove prepjeve, koje su proteklih godina objavljivane u periodici u zemlji i inozemstvu, kao i pjesme nagrađene u Italiji (nagrada Povjerenstva za međunarodnu literaturu izdavačke kuće Edizioni Universum - Ambasador mira u svijetu’) i Libanonu (nagrada ‘Naji Naaman’ istoimene fondacije). Prijevodi su nastajali spontano, u književnoj suradnji i druženju, a uradili su ih stručni prevoditelji koji su mi željeli pomoći u predstavljanju na drugim govornim područjima kroz objavu u raznim publikacijama i sudjelovanje na književnim događajima. Marija Perić-Bilobrk prevela je pjesme na njemački i engleski, Ana Mikačić na talijanski, Željko Perović uradio je prijevod na slovenski, a Nikollë Berishaj na albanski jezik. Tako su pjesme, zahvaljujući njihovu angažmanu, dobile krila i poletjele i izvan ovih prostora. “Zbirka poezije ‘Leteći ljudi’ u izdanju izdavačke kuće ‘Klepsidra’ iz Kreševa objavljena je potkraj prošle godine. Milo Jukić, izdavač i urednik knjige, osvrnuo se na proces nastajanja knjige, njezine cikluse i pjesnički svijet autorice, uz ostalo, naglašavajući:“Ova zbirka poezije sadrži pjesme nastale između 1992. i 2015. godine te obuhvaća dobar dio nečijeg života. Tako u ovoj knjizi možete pročitati stihove koje je Pavlović-Grgić pisala kao tinejdžerica, ali i one napisane u zreloj fazi. Zbirka ima sedam ciklusa, a svaki od njih znači i određenu tematiku. Posebno mi je zanimljiv prvi ciklus ‘Neki čovjek govori o bijegu’ s pjesmama iz vremena Lidijina izbjeglištva u Splitu”, kazao je Jukić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?