Festival knjige MH u Zagrebu: Predstavljena nova knjiga akademika Josipa Muselimovića "To je tako"

Knjiga je svojevrsni ljetopis i vremeplov kroz događaje i ljudske sudbine

04.07.2023.
u 16:51

Četvrtoga dana 2. Festivala knjige Matice hrvatske "Matica dobrih knjiga", čiji su se programi odvijali u zgradi Matičine Središnjice u Zagrebu, predstavio se i mostarski Ogranak s knjigom akademika Josipa Muselimovića "To je tako", koja je nedavno izašla iz tiska u sunakladništvu Matice hrvatske Mostar, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Udruge "Zdravo društvo" Mostar, piše Večernji list BiH.

Svaka kolumna ima svoj moto

Knjigu je, u razgovoru s urednicom Redakcije za kulturu HRT-a Zrinkom Turalijom, predstavila glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković, koja ju, uz Miru Petrovića, i urednički potpisuje. Misijana Brkić-Milinković kazala je kako je ova knjiga, zapravo, zbirka 70-ak kolumni te nekoliko intervjua i osvrta akademika Muselimovića koji su tijekom 2022. i početkom ove godine izlazili u Večernjem listu BiH. Svaka kolumna ima svoj moto; većinom su to rečenice i mudre misli čuvenog nobelovca Ive Andrića koji je, kako je primijetila urednica Turalija, veliki izvor nadahnuća za akademika Muselimovića.

- Akademik Muselimović autor je čak 17 knjiga te nekoliko drama, za koje je i nagrađivan. Predsjednik je, među ostalim, Skupštine HAZU-a u BiH, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, član brojnih staleških i književnih udruga, nositelj brojnih prestižnih odlikovanja, povelja i priznanja. Riječ je o jednoj osebujnoj osobi s iznimnim spisateljskim darom, koja u svojim kolumnama donosi priče o ljudima, krajolicima, povijesnim osobama, događajima, ali i na izvrstan način povezuje prošlost i sadašnjost, daje osvrt na budućnost ovih prostora; on bez zadrške piše o današnjim političarima, visokim predstavnicima, povlači paralele s nekim prošlim vremenima, upozorava, kritizira; otvoreno govori čak i o nekim tabu temama; podsjeća na neke zaboravljene ljude… Josip Muselimović u svojim kolumnama stalno naglašava neravnopravan položaj hrvatskoga naroda u BiH, postavlja brojna pitanja. Ali i daje odgovore. Njegov je jezik pitak i razumljiv. S mnogo jezično-stilskih sredstava, posebice u tekstovima u kojima opisuje ljude i krajolike. Poveznicu s njegovim odvjetničkim pozivom možemo pronaći u brojnim latinskim sentencijama koje služe kao uvod ili opis neke teme ili zbivanja. Akademik Muselimović svojim razigranim jezikom "zarobljava" čitatelja ne dopustivši mu ispustiti knjigu iz ruku do posljednjeg slova, na posljednjoj stranici. Ova knjiga svojevrsni je i ljetopis i vremeplov kroz događaje i ljudske sudbine - kazala je, među ostalim, Misijana Brkić-Milinković.

Priznanja i nagrade

Inače, akademik Muselimović nedavno je dobio i Večernjakov pečat za životno djelo, na kojemu mu je čestitao i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

- Istinski me je obradovala vijest da ste dobili nagradu Večernjakov pečat za životno djelo. Kao dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mostaru pridonijeli ste afirmaciji hrvatske kulture u Mostaru i diljem BiH. Ostajete trajno upisani kao utemeljitelj i glavni urednik Matičina časopisa "Motrišta" te utemeljitelj najznačajnije kulturne manifestacije u zemlji Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, koja ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja. Kao odvjetnik i znanstvenik dali ste nemjerljiv doprinos svojoj profesiji.

Jednom riječju: značajna Večernjakova nagrada došla je u prave ruke. Mi u Središnjici Matice hrvatske ponosni smo na Vas, ponosni na činjenicu da ste naš ugledni član. Neka Vam dragi Bog da dobro zdravlje kako biste i u budućnosti mogli pridonositi boljitku hrvatskoga naroda - stoji u čestitki Mire Gavrana.

Inače, zagrebačka promocija knjige "To je tako" bila je premijerna. Mostarska, u organizaciji HAZU-a u BiH i MH Mostar, planirana je koncem listopada nakon što u Ljubljani 20. istoga mjeseca akademiku Muselimoviću bude uručena Zlatna povelja za životno djelo Slovenske odvjetničke komore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije