Naslovnica Kultura

Kineska nova godina obilježena u Sarajevu uz bogat program i vatromet

18. siječnja 2017. u 20:52 0 komentara 122 prikaza
Kineska nova godina
Foto: FENA
Pogledajte galeriju 1/7

Kineska nova godina je obilježena u Sarajevu nastupom "Sretna Kineska nova godina"  u izvođenju ansambla Sichuan Youth Art u Narodnom pozorištu, ispred kojeg je prethodno upriličen vatromet.

Organizatori ovog događaja, kojem je, između ostalih, nazočio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, su veleposlanica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo i premijer Sarajevske županije Elmedin Konaković.

Umjetnički ansambl iz kineske pokrajine Sichuan sa svojim repertoarom "Sretna Kineska nova godina" gostovao je prvi put u BiH. Ovaj kulturni projekt počeo je 2010. godine i dosad je gostovao na svim svjetskim meridijanima, a zahvaljujući Ministarstvu kulture NR Kine i Veleposlanstvu Kine u BiH, sada je i publika u Sarajevu imala priliku uživati u njihovom izvođenju.

Prva izvedba, koju je osmislio Stručni umjetnički koledž u Sichuanu i za njega osvojio brojne nagrade, zvala se Hua Dan. Jedan od klasičnih likova u kineskoj operi je djevojka koja postaje žena. Ljepota, otmjenost i ljupkost ženskog lika, živahne, lijepe i elegantne uloge u tradicionalnoj kineskoj operi mogu se, i pored jezičkih barijera, osjetiti u svoj svojoj ljupkosti i punoći.  

Publika je imala priliku vidjeti i nastup s bubnjevima. Naime, kineski narod u Sičuanu ima posebne običaje, a neki od njih su vezani za tradicionalne instrumente, kao što su bubnjevi i luo.

Večerašnji program, između ostalog, uključivao je i nastupe kineskih akrobata te izvedbu Sichuanske opere.

Posebno zanimljiv je bio ples uygurskih djevojaka, točka u kojoj je prikazana plesna rotacija iz Xinjianga koja prikazuje ljepotu Uygur djevojaka, pripadnica jednog od 56 naroda u Kini, te performans koji kombinira ples i operu, gdje izvođači koriste 'vodene rukave', što je specifično ovoj lokalnoj vrsti opere.

Na kraju je publici uživo predstavljena jedinstvena umjetnost kineskih znakova - kineska kaligrafija. Poznati kaligraf Shu Jiong pokazao je ovu umjetnost i svima izrazio najljepše želje.

Kineska nova godina jedan je od najznačajnijih blagdana koji slavi kineski narod u NR Kini, ali i širom svijeta.

Ovom događaju, kojim je prvi put na ovako impresivan način obilježena Kineska nova godina u BiH, nazočili su brojnei dužnosnici iz kulturnog, javnog i političkog života BiH te veliki broj predstavnika diplomatskog kora.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.