Glumačko veliko srce

Kerekeš izveo “Dimnjačara” za obitelj Pejić

09.01.2018.
u 07:10

Obitelj Pejić iz Donje Mahale (Orašje) u kratkom je vremenu ostala bez oba roditelja. Od devetero djece još je četvero koje treba izvesti na “životni put” pa je ulogu skrbnika u obitelji preuzeo najstariji brat Antun. Život mu je dodijelio odgovornu zadaću, brinuti o braći i sestrama, i to čini ponosno.

Pomoć ne traže, ali je dobrodošla, osobito kao ona koju je ponudio poznati glumac Ljubomir Kerekeš, potvrđeni prijatelj Posavine kroz “Dane hrvatskoga filma”. Ne čudi stoga što je na njegovoj predstavi “Dimnjačar” u Orašju bio i Ivo Gregurević. Rado se odazvao pozivu Ilje Benkovića, odrekao honorara, a sve ulaznice išle su za obitelj Pejić. Iako se ne radi o velikom iznosu (1000 KM), on je više od materijalne vrijednosti jer je dar od srca.

Volim Posavinu

- Lijepo je pokazati humanu stranu u ovom vremenu u kojem sve manje komuniciramo i otuđujemo se. Volim donositi osmjehe na lica ljudi, pokazati ovoj obitelji da nisu sami, volim iskrenost, jednostavnost, opuštenost i, prije svega, taj ljudski aspekt tražim u ljudima. Prave, dobre i jednostavne ljude sve je teže i teže naći. Zato ja i na neki način biram ljude s kojima se družim i radim. Mene oduševljavaju mali ljudi velikog srca i s njima se najviše volim družiti. Zato sam, uz ostalo, uvijek rado u Posavini i Orašju, gdje upravo nalazim takve ljude - kazao nam je nakon predstave glumac Kerekeš.

Kerekesh teatar se predstavio Posavcima prvi put monodramom “Dimnjačar” koju Ljubomir Kerekeš izvodi već 25 godina. Legendarne dimnjačarske priče i dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom lako su uspostavile komunikaciju s oraškom publikom.

Smijeh kao lijek

Tako je protagonist ove monodrame, dimnjačar Štef, neprestance izazivao iz gledateljstva salve smijeha. Oraška predstava “Dimnjačara” posebna je jer je teatar izvodi čak 1250. put.

- Ne samo zbog brojki, “Dimnjačar” je fenomen koji se “vrti” rekordno dugo. Priča je počela 15. veljače 1992., kada je pokojni prijatelj i novinar Mirko Kelek donio tu zbirku pripovjedaka i dogovorili smo se da napiše sinopsis monodrame - kazao nam je poznati glumac.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?