Hrvati Posavine

Kata pjesmom pozdravlja predsjednike, glumce...

                               djeca posavina
11.11.2015.
u 06:45

Izvornom pjesmom 
pronose pozitivni glas posavski

Raznorazni glazbeni ritmovi nisu mimoišli ni posavsku ravnicu, ali ipak izvorna pjesma dominira u svim prigodama koje su od posebnog značenja za Posavce.

Tradicionalne posavske izvorne pjesme imaju najveći broj poštovatelja, a među vodećim izvođačima tih pjesama, uz Domaljevčanke Lucu i Maricu koje su biranim pjesmama okitile domaljevačku Posavinu, je popularna Kata Mašić iz Boka, poznatija kao Ćulumovica, inače članica Kulturno-umjetničkog društva "Ravnica" Oštra Luka - Bok.

Katina izvorna pjesma

Pjesmama posavskoga kraja Kata godinama pronosi pozitivni glas posavski na najljepši način, pjesmom, igrom i širokim posavskim osmijehom dobrodošlice svim gostima koji su kročili u Posavinu.

Zapjevala je Kata u vrijeme otvaranja savskoga mosta u Orašju prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu.

- Kada je pokojni predsjednik Franjo Tuđman kročio u Posavinu, unatoč osiguranju, ja sam se bez protokola i najave istrgla iz mase, raširila ruke i zapjevala posavsku izvornu pjesmu, kaže nam Kata.

Pjevala je Kata i ostalim brojnim dužnosnicima. Kaže nam kako je uvijek pjesmom rado doprinosila svečanosti različitih crkvenih slavlja, no ipak najradije zapjeva, priznaje nam, kardinalu Vinku Puljiću.

Nisu ni glumci imuni na pjesmu Ćulumovice.

Gotovo tijekom svakoga druženja s biranom elitom hrvatskog glumišta, Katine poskočice uvijek izmame buru pljeska, pa i zajedničke pjesme.

Luka zvijezda

U poštovanju i njegovanju izvorne folklorne baštine Hrvata Bosanske Posavine ne zaostaje ni pomladak. Najmlađi, a rekli bismo i najuspješniji "izvornjak" je Luka Studenović, odžačke gore list.

Mali Luka zapravo je velika zvijezda posavske izvorne, ali i moderne glazbene scene u Posavini.

S kulturno-umjetničkim društvom je obišao Bosnu i Hercegovinu, malo vidio i Europu, ali bez iznimke o kojem se okruženju radi, Luka je uvijek zvijezda nastupa.

Svojom igrom, specifičnim pjesmama posavskoga kraja Luka plijeni jednako tijekom nastupa u Beču, Frankfurtu, Zagrebu, Sarajevu ili, pak, rodnoj Posavini.

- Sve nas je manje u Posavini pa je zato iznimno važno da svoju baštinu prenosimo na najmlađe, kazao nam Lukin tata Anto koji ne štedi truda, pa ni novca koji uvijek osigura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije