Neum

Izložba kao kruna vrhunske kolonije

26.06.2017.
u 09:00

 Izložbom vrijednih umjetničkih radova završila je Umjetnička kolonija “Neum 2017.” koja se, u organizaciji Općine Neum i Muzeja Galerije Neum, održava već devetnaest godina.

Vrhunski umjetnici

Svečanosti zatvaranja 19. umjetničke kolonije i otvaranju izložbe nazočili su mnogobrojni uzvanici te su uživali u razgledavanju umjetničkih djela vrhunskih slikara iz BiH i Hrvatske koji su sudjelovali u ovogodišnjoj neumskoj koloniji. Neiscrpni izvor inspiracije i motiva za slike upravo je prirodno bogatstvo i ljepota neumskog kraja. Profesor Stanko Špoljarić, koji je voditelj Umjetničke kolonije Neum od njezina početka, rekao je da Umjetnička kolonija u Neumu ima posebnost, kontinuitet, zanos i predanje te jednu vrlo visoku umjetničku razinu, kao i veliki entuzijazam umjetnika, bilo onih koji tu dolaze već godinama ili onih koji sudjeluju povremeno. “Raznolikost umjetnosti je silna ovdje. Umjetnička preobrazba dovodi do tih stanja da ovaj zaljev, nebo i more budu preneseni u jednu mjeru deskriptivnog slikarstva, a s druge strane dovodi do uzbudljivosti boje, doživljaja i jedne silne emotivnosti koja ovdje postoji. Ja to pratim godinama i upravo je nevjerovatno kako taj naboj i ta jaka stvaralačka iskra u Neumu traju godinama te se čini da se neće zamoriti nikada”, kazao je prof. Špoljarić te dodao da se element ugođaja, domaćinstvo, osjećaj zajedništva koji je tu stvoren preslikavaju na radove i umjetnike, i oni su odraz segmenta hrvatske suvremene umjetnosti na jedan način koji nije pretenciozan, ali je iskren i otvoren te zapravo govori o umjetnicima koji ovdje stvaraju ne samo unutar svoga stila koji stvaraju godinama već taj prekrasan ambijent i ugođaj ih potiču u neke iskorake. Tako su i ove godine nastali radovi donijeli pulsiranje iskrene umjetničke emotivnosti koja odgovara i sredini gdje su nastali i njihovu umjetničkom stanju. S tom ocjenom složili su se svi sudionici kolonije u Neumu. Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško zahvalio je svih umjetnicima na njihovoj odanosti i odzivu na neumsku likovnu koloniju te posebice dugogodišnjem vrijednom doprinosu hrvatskoj kulturi i tradiciji Neuma.

Doprinos kulturi Neuma

Načelnik Matuško uručio je svim umjetnicima zahvalnice te ih pozvao ponovno na sudjelovanje i sljedeće godine.

Na Umjetničkoj koloniji u Neumu predstavili su se Stanko Špoljarić, Luce Đuraš, Mirica Dubčić, Nino Dubčić, Jagoda Lasić, Miro Stamatović, Jure Jovica, Edo Unković, Neven Jakovljević, Goran Milinković, Stipe Zoraja, Dubravko Mokrović, Branka Kopeti, Ana Cerovski, Zlatko Glavinić, Julijana Raič, Andrea Robić, Tatjana Kreštan, Marija Galić i Srećko Kriste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije