U Čapljini osnovan Ogranak Matice hrvatske i izabrano vodstvo

Ivan Prce: Želimo biti saveznik i partner, želimo raditi za dobrobit svoje sredine

storyeditor/2024-01-07/Matica13-Bozidar_Petrac.JPG
08.01.2024.
u 16:27

Obitelj Matice hrvatske u Hercegovini postala je bogatija za još jednu članicu. Na osnivačkoj skupštini u kinu "Mogorjelo" osnovan je Ogranak Matice hrvatske Čapljina, piše Večernji list BiH. Na osnivačkoj skupštini, koja se može nazvati i obnoviteljskom, jer su ogranci u Čapljini postojali i ranije u dva navrata, ali su se s vremenom gasili, usvojeni su normativni akti, izabrana tijela i vodstvo čapljinske Matice.

Ivan Prce, inače magistar arheologije i povijesti, jednoglasno je izabran za predsjednika. Za potpredsjednika, na prijedlog Inicijativnog odbora, izabran je Igor Beno, dok je uloga tajnika povjerena Ivanu Bukovcu. Za članove Predsjedništva Matice hrvatske - Ogranak Čapljina izabrani su Marija Prce i Josip Pavlović. U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Grgić, predsjednik, te Emil Brajković i Lovro Njavro, članovi. Nakon izbora Ivan Prce, predsjednik, ukratko je izložio plan: - Želio bih kazati da nikome ne želimo oduzimati posao, nikome ne želimo biti konkurencija. Želimo biti saveznik i partner jer sve želimo raditi za dobrobit naše sredine - kazao je Prce najavljujući suradnju s okolnim ograncima Matice te dodao kako očekuje da će im se "mnogi pridružiti kako vrijeme bude prolazilo". Program je započeo obraćanjem Božidara Petrača, hrvatskog književnika i književnog povjesničara te tajnika u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, koji je "izrazio zadovoljstvo osnivanjem Ogranka u Čapljini koji je tim činom stekao legitimitet i pridružio se središnjici". Čapljinske "matičare" pozdravio je i Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka koji je, uz želju za dobrom suradnjom Ogranku Matice hrvatske u Čapljini, kao prvi dar uručio desetak književnih naslova kao vid podrške. Nakon obnoviteljsko-osnivačke skupštine Ogranka Matice hrvatske u Čapljini, uslijedilo je predstavljanje knjige "Božanstvena komedija (Raj, Pakao, Čistilište)" Dantea Alighierija u prijevodu Božidara Petrača. Novi prijevod Božanstvene komedije Matica hrvatska tiskala je u povodu 700. godišnjice Danteove smrti. Knjigu je predstavio prevoditelj Božidar Petrač, tajnik Matice, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist.

Za nastavak programa dvorana kina "Mogorjelo" popunila se dodatnim "snagama", a svi su sa zanimanjem pratili suptilno izlaganje elokventnog Petrača. Osnivačku skupštinu Ogranka Matice hrvatske Čapljina nastupom je uveličala klapa "Trebižat" iz istoimenog naselja, dok je program predstavljanja upotpunila Ženska klapa "Lira", također iz Trebižata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?